Mănăstirea gălățeană Toflea binecuvântată de Arhiepiscopul Casian

Mănăstirea Toflea, din judeţul Galaţi și-a sărbătorit în 2 iulie 2017 unul dintre ocrotitorii spirituali.

Acest aşezământ monahal datează din secolul al XVII-lea, când era atestată existenţa unui schit.

Situată în sihăstria Buciumenilor, la confluenţa judeţelor Galaţi, Vrancea şi Vaslui, Mănăstirea Toflea, cu hramurile Sfinţii Trei Ierarhi şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, a fost redeschisă în data de 18 decembrie 2010.

Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor și pentru a bucura sufletele celor ce locuiesc în această zonă, cu binecuvântarea Ierarhului, alături de moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a fost adusă spre venerare și Icoana Maicii Domnului Prodromiţa din patrimoniul Protoieriei Covurlui.

Sfânta Liturghie a fost oficiată  la Altarul de vară de IPS Casian, ne-a transmis Pr. Petru Rareș.

La slujbă au luat parte un mare număr de credincioşi rromi şi români, din Toflea şi din parohiile învecinate, precum şi reprezentanţi ai oficialităților locale.

Un grup de copii din parohia Ghidigeni,  participanţi la programul catehetic naţional Hristos împărtăşit copiilor a susţinut la chinonic un frumos moment artistic închinat Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

După Sfânta Litrughie a urmat o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi preoţimii din această parte a eparhiei şi o slujbă de pomenire pentru toți înaintașii și ctitorii şi binefăcătorii acestei vetre monahale.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat că în primul rând foarte important este să avem o concepție de viață sănătoasă și să ducem o viață sănătoasă, în al doilea rând să nu credem că Dumnezeu este absent, iar noi să devenim stăpâni peste aproapele nostru, așa cum se întâmplă de multe ori, iar în al treilea rând să ne întoarcem către medicul de suflete, să facem spovedania păcatelor nostre și astfel să devenim oameni liberi și cu demnitate.

La final, toți cei prezenți la acestă mănăstire au fost miruiți de Părintele Arhiepiscop și au avut posibilitatea de a se închina și săruta sfintele odoare.

Prin dăruirea jertfelnică Preacuv. Paisie Agache, stareţul mănăstirii toflene, şi prin cooperarea cu numeroşii credincioşi rromi din Toflea a fost organizată tradiţionala agapă frăţească de unde au gustat toţi pelerinii sosiţi la hramul ştefanian al mănăstirii, fiind împărțite cu acest prilej peste 600 de pachete cu alimente.

Comentarii Facebook


Știri recente