Mănăstirea Dobrești, ctitorită de Patriarhul Daniel, și-a serbat hramul

Mănăstirea Dobrești din Timiș, ctitorită de Patriarhul Daniel, și-a serbat sâmbătă hramul principal. De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba a fost oficiată de Mitropolitul Ioan al Banatului.

La Sfânta Liturghie au participat credincioșii din Dobrești, Timișoara și din toate părțile Banatului, și reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Mitropolitul Ioan a evidențiat viața curată a Sfintei Cuvioase Parascheva și lucrarea harului în inima ei, amintind despre cum, rugându-se în biserica din Vlaherne, Constantinopol, sfânta și-a ales încă din vremea vieții sale locul unde să rămână, în spațiul românesc.

La finalul slujbei a fost oficiat un Parastas pentru Alexie și Stela, părinții Patriarhului Daniel, la care a participat și prof. Floarea Vişan Ciobotea, sora Preafericirii Sale.

Mănăstirea deține un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva și un fragment din moaștele Sfântului Ioan Maximovici, care au fost așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat în curtea așezământului monahal.

Mănăstirea Dobrești este ctitorie a Preafericitului Părinte Daniel și îi are ca ocrotitori pe Sf. Parascheva, Sf. Ilie Tesviteanul și pe Sfântul Ștefan cel Mare. La 23 octombrie 2005 a fost pusă piatra de temelie a mănăstirii și au fost inițiate demersurile necesare realizării acestui proiect, un ansamblu mănăstiresc cu demisol, casă monahală, clopotniță și anexe gospodărești.

Arhitectura este una specifică stilului monahal moldovenesc. Lucrările de pictură din interior se află aproape de finalizare, urmând ca anul viitor să înceapă lucrările de pictură ale pridvorului bisericii (locul unde s-a oficiat Sf. Liturghie – la intrarea în biserica mănăstirii). Planul iconografic este inspirat din iconografia bisericilor din Nordul Bucovinei, iar tehnica folosită este al fresco în stil bizantin.

Biserica are o lungime de 39,30 m, lățime la abside de 18 m, iar înălțimea până la vârful crucii de pe turlă de 44,00 m. De asemenea, lucrările de construcție continuă și la casa monahală, fiind finalizate lucrările de tencuială exterioară.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente