Pe 15 mai, în ziua prăznuirii Cuviosului Pahomie cel Mare, mănăstirea mehedințeană Coșuștea Crivelnic și-a serbat hramul. În pofida vremii ploioase, câteva zeci de credincioși au luat parte la slujba praznicală săvârșită de Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim.
„Preasfinția Sa a împlinit ceremonia euharistică, având alături un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi. Răspunsurile muzicale liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Sf. Nicodim” al Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un parastas pentru ctitorii sfântului așezământ monahal”, a precizat Cătălin Cernătescu, Redactor știri Episcopia Severinului și Strehaiei.
Data de 15 mai marchează și împlinirea a trei ani de când Pr. Calinic Drăghici, starețul Coșuștei și exarhul mănăstirilor din Eparhia Severinului și Strehaiei, a fost ridicat la rangul de protosinghel, prin gramata episcopală cu nr. 17 din 15 mai 2011.
Părintele Calinic Drăghici a fost numit stareț la Coșuștea Crivelnic pe 6 august 2009, având ascultarea de a organiza viața de obște și de a avea în grijă reconstruirea sfântului locaș monahal.
***
Vechea mănăstire Coșuștea – Crivelnic și-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioada în zona Ilovățului. Prima atestare documentara datează din anul 1493. A funcționat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mânăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de „Sfânta Mânăstire Crivelnicul”.
În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în ședința de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut și aprobat reînființarea Mânăstirii Coșuștea Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în sedința din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînființarea acestei mănăstiri cu hramul „Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), ca mănăstire de călugări, în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.