Mănăstirea Cornu și-a serbat ocrotitorul, pe Apostolul Iubirii

Mănăstirea Cornu și-a serbat luni principalul ocrotitor, pe Apostolul Iubirii, Sf. Ioan Evanghelistul.

Liturghia de hram a fost oficiată de un sobor de preoți condus de Ierom. Valentin Mâțu, starețul Mănăstirii Turnu din județul Prahova.

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, cunoscut și ca Apostolul Iubirii, a rămas până la capăt alături de Mântuitorul, suferind alături de El la vederea Sfintelor Sale Pătimiri, tocmai datorită marii sale iubiri, a declarat Ierom. Valentin Mâțu pentru Trinitas TV.

„Rămâne în mintea mea nu această iubire mare pe care a avut-o, ci suferința prin care a trecut. Un an și jumătatea se spune că a curățat o baie și stau și mă întreb cum a îngăduit Dumnezeu ca Apostolul Iubirii să treacă prin acest experiment. Îmi dau seama că noi, cei care-l urmăm, ar trebui să ne luăm crucea, cum spune Mântuitorul”, a adăugat starețul de la Turnu.

„Tare-mi este ușor să-mi doresc să fiu ca apostolul, iubitor, dar tare mi-e greu să iau crucea ca și apostolul.”

Sfinția Sa a afirmat că maicile din obștea de la Cornu sunt discipole ale Apostolului Iubirii care întorc către oameni iubirea de Dumnezeu a apostolului care le este ocrotitor.


Mănăstirea Cornu a fost înființată la inițiativa scriitoarei Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda. Este situată pe culmea Topșeni-Podișor din localitatea Cornu de Jos, județul Prahova și a fost construită între 2006 și 2008. Hramul „Sf. Ap. iș Ev. Ioan” (8 mai) a fost dat de Părintele Patriarh Daniel în același an.

Tot în 2008, Părintele Arsenie Muscalu, fost slujitor la Catedrala patriarhală din București, maica stareță Parascheva Bîgu, închinoviată cu două decenii mai înainte la Agapia, și alte 8 maici și surori, au pus bazele vieții monahale de la Cornu.

Comunitatea numără în prezent aproximativ 40 de maici și surori. Al doilea hram al obștii, Sf. Cuv. Eufrosina (26 septembrie), a fost primit spre pomenirea părinților Aurorei Cornu, Eufrosina și Gheorghe Chițu-Burchiu. Scriitoarea a dorit ca mănăstirea să fie una „contemplativă” și care să atragă intelectualii.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente