Mănăstirea buzoiană Bradu a fost redeschisă după 160 de ani

Mănăstirea Bradu din comuna buzoiană Tisău a fost redeschisă joi după 160 de ani.

La eveniment au participat consilieri eparhiali și protoierei, Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, Petre-Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, reprezentanți ai autorităților locale și un număr mare de credincioși din comuna Tisău, dar și din alte zone ale județului Buzău.

„Evenimentul marchează un nou început pentru viața monahală din aceste locuri, care presupune realizarea unor ample lucrări de restaurare și înfrumusețare a bisericii înconjurate de ziduri de incintă – un ansamblu ridicat în secolul al XVI-lea, pe locul unui mai vechi lăcaș sfânt, datând chiar cu două secole mai înainte”, se menționează pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit Antimisul de pe Sfânta Masă a bisericii, apoi a oficiat slujba Sfintei Liturghii alături de opt ieromonahi, preoți și diaconi.

IPS Ciprian a vorbit în predică despre: „Trăim o zi cu semnificații deosebite, deoarece am binecuvântat un nou început și ne-am rugat împreună ca Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să fie și de acum înainte ocrotitor al lucrărilor care se vor săvârși, precum și al monahilor care vor trăi aici”.

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a oferit lui Ciprian Olinici Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă și o icoană a Sfântului Mucenic Dimitrie. De asemenea, Petre-Emanoil Neagu și unul dintre consilierii locali ai comunei Tisău au primit din partea Înaltpreasfinției Sale câte o icoană a Sfântului Dimitrie.

La final, pr. Eftimie Burghiu a fost hirotesit protosinghel și instalat ca stareț al mănăstirii.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Mănăstirea Bradu

A fost atestată documentar pentru prima dată la 15 ianuarie 1600.

Lăcașul de zid existent și astăzi este din vremea domnitorului Radu de la Afumați (†1592), avându-l drept ctitor pe comisul Radu Cândescu, reprezentant al unei mari familii boierești locale.

Așezământul călugăresc de la Bradu a fost desființat prin legea secularizării averilor mănăstirești din 29 decembrie 1863, sfântul lăcaș devenind biserică parohială.

În ședința sa de lucru din data de 18 noiembrie 2022, Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a decis reactivarea Mănăstirii Bradu, începând cu 1 decembrie 2022.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente