Mănăstirea Bujoreni: Episcopul Antonie a slujit cu ierarhul Hușilor, oferind o candelă aprinsă pentru unitatea de neam

Episcopul Antonie a slujit vineri împreună cu arhipăstorul Hușilor la Mănăstirea Bujoreni, unde ierarhul basarabean a oferit, ca simbol, o candelă aprinsă pentru unitatea de neam.

Ierarhilor le-au fost alături în slujire Părintele Consilier Ciprian Aurelian Tacu, Părintele Protopop Vasile Lăiu, Părintele Protosinghel Euharist Micu, starețul mănăstirii, alți stareți și parohi din eparhia Hușilor și din țară.

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, ai Catedralei Episcopale din Huși, dirijați de Diaconul Vlad Mironescu.

„Maica Domnului a fost numită și Noua Evă, pentru că ea a reparat ceea ce a făcut Eva. Eva, aflându-se în Rai, a făcut neascultare, Maica Domnului, aflându-se în această viață pământească, a făcut ascultare și a acceptat să Îl nască pe Mântuitorul Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Antonie în predica sa.

„Dacă prin neascultarea Evei s-a creat o prăpastie între omenire și Dumnezeu, Maica Domnului este puntea care apropie omenirea de Dumnezeu.”

Ierarhul a mai afirmat că Maica Domnului este model pentru toate femeile și mamele, pentru monahi și monahii, dar și pentru toți creștinii.

„Cinstirea Maicii Domnului este un indiciu că noi mărturisim credința cea adevărată”, a mai spus Episcopul de Bălți.

În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul specific, Părintele Episcop Ignatie a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Longhin Rotaru, din obștea mănăstirii.

La finalul slujbei, Episcopul Hușilor a spus că Episcopul de Bălți „menține aprinsă flacăra credinței și candela neamului” în partea de nord a Basarabiei.

„Îi mulțumesc Părintelui Episcop Antonie de Bălți, din Basarabia, pentru osteneală, dragoste și smerenie. Am ținut să fie prezent și în semn de solidaritate și comuniune, pentru că nu este ușor, în Basarabia, pentru episcopii noștri, pentru preoți sau pentru credincioși”, a spus Preasfințitul Părinte Ignatie.

Ierarhul Hușilor i-a îndemnat pe credincioși să citească Paraclisul Maicii Domnului la necaz, amintindu-le spusele Părintelui Dumitru Stăniloae: „Cât de fericiți suntem noi, creștinii, că avem în cer o inimă de mamă!”

Tot la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Antonie de Bălți a oferit o Mănăstirii Bujoreni o candelă aprinsă „care să ardă mereu pentru unitatea neamului românesc”.

La rândul său, părintele stareț Euharist Micu i-a dăruit Părintelui Episcop Antonie, pentru bisericile din Eparhia de Bălți, o Sfântă Evanghelie și un set de Sfinte Vase.

Mănăstirea Bujoreni are ca hram principal „Izvorul Tămăduirii” și a fost atestată documentar pentru prima dată în 1602.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente