Mănăstirea Bălinești și-a serbat primul hram după înființare: Sf. Nicolae îi ocrotește de 500 de ani biserica

Mănăstirea Bălinești și-a serbat marți hramul pentru prima dată după înființarea ei. Biserica mănăstirii, ocrotită de Sf. Ier. Nicolae, a fost construită de un boier apropiat Sf. Domnitor Ștefan cel Mare, Logofătul Ioan Tăutu.

Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților l-a delegat pe Arhim. Melchisedec Velnic, Exarh și Stareț al Mănăstirii Putna, să oficieze Sfânta Liturghie și parastasul pentru ctitori.

Împreună cu Părintele Exarh au slujit Protos. Justinian Săvescu, Secretar eparhial, Protos. Ioan Tofan, referent la Sectorul Cultural al Centrului Eparhial, Părintele Mihai Colac, slujitor la Mănăstirea Bălinești, Părintele Constantin Pintilie, parohul din Bălinești, alți clerici locali și părinți ai mănăstirilor Putna și „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Primul hram după înființarea Mănăstirii Bălinești a fost serbat marți, 6 decembrie 2022. Foto: Mănăstirea Bălinești

Starețul Putnei a amintit prima vizită pe care a făcut-o la Bălinești, în 2006, împreună cu un grup de istorici, printre care și Ștefan S. Gorovei, Voica Maria Pușcașu și Ștefan Andreescu. Aflată și atunci, ca și azi, în restaurare, pictura sfântului locaș impresionează prin marea ei sensibilitate.

Arhimandritul a subliniat necesitatea studierii temeinice a istoriei  bisericii, pentru a stabili pomelnicul ctitorilor cât mai exact și a adresat locuitorilor din Bălinești îndemnul de a mulțumi lui Dumnezeu pentru că au o mănăstire atât de frumoasă în mijlocul lor.

Pe lângă frumusețea unei mănăstiri, e necesar și personal monahal cu vocație, a mai spus părintele exarh.

Primul hram după înființarea Mănăstirii Bălinești a fost serbat marți, 6 decembrie 2022. Foto: Arhiepiscopia Sucevei

Starețul Putnei a vorbit și despre viața pilduitoare a Sfântului Nicolae, amintind că mâna dreaptă a sfântului, care în prezent se află la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, a fost primită în 1599 de Mihai Viteazul de la cardinalul din Bari, ca răsplată pentru meritele sale în războiul împotriva turcilor.

Voievodul a solicitat mâna sfântului, pentru că rugăciunea la Sfântul Nicolae îi salvase viața când era Banul Craiovei și a fost condamnat la moarte de domnitorul Alexandru cel Rău. Atunci călăul s-a înspăimântat și nu l-a mai omorât.

La finalul slujbei, Părintele Mihai Colac a adresat mulțumiri celor prezenți și și-a exprimat speranța că Maica Stareță și obștea vor continua lucrarea de organizare a mănăstirii.

Slujba a avut loc în paraclisul de lemn de lângă biserica monument istoric, aflată în proces de restaurare.

Primul hram după înființarea Mănăstirii Bălinești a fost serbat marți, 6 decembrie 2022. Foto: Mănăstirea Bălinești

Răspunsurile la strană au fost date de un cor de maici de la Dragomirna, mănăstirea de metanie a Stavroforei Tecla Taslovan, stareța Mănăstirii Bălinești. La chinonic, corul parohiei Straja 2 i-a colindat pe cei prezenți.

La hram au participat și români din Ucraina: Părintele Sergiu și un grup de maici ale Mănăstirii Crasna din regiunea Cernăuți, conduse de  Maica Stareță Ioana Grozavu.


Biserica „Sfântul Nicolae” din Bălinești a fost ctitorită de marele logofăt Ioan Tăutu în anii 1494-1499 la Bălinești, astăzi în comuna Grămești, județul Suceava. Biserica ei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava

Permanența Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a decis, în 21 octombrie 2021, înființarea unei mănăstiri de maici la Bălinești.

În 17 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a hirotesit-o stavroforă și a instalat-o în slujirea de stareță pe monahia Tecla Taslovan.

Foto credit: Mănăstirea Bălinești

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente