#Maitarecamoartea: Metanierul nu e accesoriu vestimentar, ci „sabie spirituală”

Mai ales în Postul Mare trebuie să vorbim mai puțin pentru lume, ca să nu ne irosim, și mai mult cu Dumnezeu ca să mergem pe calea mântuirii, iar un ajutor bun în acest sens este metanierul.

Din păcate, mulţi dintre noi nu cunoaştem simbolismul şi utilitatea acestui obiect folosit pentru elevaţia duhovnicească şi ajunge să fie un simplu accesoriu vesimentar.

Însă, metanierul nu este un obiect de fashion, ci o „sabie spirituală” prin care luptăm contra păcatului şi patimilor printr-o rugăciune permanentă.

Ce este metanierul?

În esenţă, metanierul este un şirag format din mai multe noduri, confecţionate, de regulă, din lână sau din lemn, iar la capătul şiragului se află Sfânta Cruce.

Deşi face parte din lumea materială, metanierul ne conduce spre lumea spirituală, deoarece este folosit în practicarea mătăniilor și a rugăciunii inimii.

Metanierul este un reminder că trebuie să vorbim în permanenţă cu Dumnezeu.

O definiție frumoasă avem de la Părintele Teofil Părăian care l-a numit „un suport material pentru o lucrare spirituală“.

„Cu obiectul acesta (metanierul) pe care, avându-l în mână, îşi aduce aminte mai repede că trebuie să zică rugăciunea, iar neavându-l în mână, de multe ori se întrerupe din rugăciune, îşi uită de îndatorirea de a avea în toată vremea în minte, în inimă, în cuget şi în gură numele Domnului Iisus”, spunea Părintele Teofil Părăian.

La ce ne ajută metanierul?

Metanierul ne ajută la concentrarea minții asupra rugăciunii, ferindu-ne de împrăștiere.

Ne petrecem foarte mult timp în afară propriului cămin, mergem cu mijloacele de transport, suntem mereu pe drumuri, dar acest aspect nu trebuie să reprezinte o barieră în comunicarea continuă cu Dumnezeu.

Având metanierul, este mult mai simplu să te concentrezi asupra rugăciunii, pentru că în acest act de preamărire a lui Dumnezeu este angrenat atât trupul cât şi mintea pentru a da aripi sufletului.

La fiecare nod al metanierului, rostim rugăciunea „Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi!” sau altă rugăciune scurtă şi astfel suntem într-o permanentă comunicare cu Părintele Ceresc.

Cine îl poate folosi?

Metanierul trebuie folosit atât de monahi, cât şi de mireni, deoarece fiecare creştin trebuie să caute calea mântuirii pentru a deveni #maitarecamoartea.

La tunderea în monahism, călugărul primeşte un metanier simbolizând „sabia spirituală” pe care trebuie să o folosească în războiul nevăzut cu ispitele şi păcatele.

Mireanul trebuie să folosească şi el această „sabie spirituală” pentru a comunica cu Dumnezeu, însă nu trebuie să o poarte la mâna doar ca un simplu accesoriu vestimentar, cum este des întâlnit în societatea noastră.

De unde provine metanierul?

Inventarea metanierului este pusă pe seama Sfântului Pahomie cel Mare din dorinţa de a-i ajuta pe monahi să ţină numărătoarea rugăciunilor şi a mătăniile pe care le făceau.

De multe ori monahii aveau o grămadă de pietricele pe care le mutau pe rând dintr-un vas în altul, după ce rosteau o rugăciune scurtă.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente