Maica Domnului devine maica noastră. Suntem fii în har și ai Preasfintei Fecioare: PS Ieronim la Mănăstirea Ghighiu

Când era pe Cruce, Mântuitorul Și-a încredințat Maica în grija Sf. Ap. și Ev. Ioan. Astfel, a spus vineri Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, „Maica Domnului devine maică a noastră, a tuturor. Iar noi, prin harul lui Dumnezeu, cei ce ne-am botezat în numele Preasfintei Treimi, suntem fii în har și ai Preasfintei Fecioare, totodată fiind și fii în har ai Celui Preaînalt”.

„Și, din această legătură extraordinară pe care Fecioara Maria o are cu fiul și Dumnezeu său, cu Duhul Sfânt și cu Părintele ceresc, care a inițiat toată această lucrare de mântuire și de ridicare a neamului omenesc din moarte la viață și de pe pământ la cer, această legătură deosebită se continuă în Biserică”, a explicat Episcopul-vicar patriarhal, care a slujit la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, unde a fost celebrată Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Siriaca.

Maica Domnului este și o preînchipuire a Bisericii, căci în Biserică se coboară Duhul Sfânt și transformă pâinea și vinul în Trupul și Sângele euharistic al Domnului nostru Iisus Hristos, a mai explicat ierarhul.

„Deci iată, icoana Maicii Domnului este icoana Sfintei Biserici. De aceea, ea, care a devenit maică a întregii creștinătăți, este una dintre persoanele prin care se lucrează în lume puteri și minuni.”

„Maica Domnului este un mare izvor de tămăduiri, pentru că Domnul nostru Iisus Hristos, de Care este legată duhovnicește prin harul Preasfântului Duh, este Cel Care lucrează prin Preasfânta Născătoare de Dumnezeu cum a lucrat și prin Sfinții Apostoli. Lucrează puteri și minuni”, a mai spus Preasfințitul Părinte Ieronim.

În Biserică harul lui Dumnezeu lucrează prin Sfintele Taine, a continuat Preasfinția Sa, dar lucrează și prin atingere de alte lucruri binecuvântate de prezența sfinților și a Duhului Sfânt – „precum lucra și prin ștergarele Sf. Petru, care, atinse fiind de credincioși, se vindecau de anumite boli”.

Așa și noi ne vindecăm în Biserică acolo unde Dumnezeu rânduiește câte o icoană făcătoare de minuni, a explicat ierarhul, care a relatat câteva minuni ale Icoanei Maicii Domnului Siriaca.

Icoana Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu. Foto: Arhiva Basilica.ro

În 1958, Maica Domnului din icoană, care se afla pe atunci într-un sat din Siria, i-a cerut episcopului locului să o ducă la Mănăstirea Ghighiu din România. Iar după 1989, Maica Domnului a cerut cu glas Stareței Pelaghia de la Ghighiu să fie strămutată icoana ei din Biserica „Sf. Lazăr” în biserica mare a mănăstirii, căci ea vrea să ajute lumea.

Ierarhul a dat mărturie despre Eugenia Oroveanu, o femeie pe care a cunoscut-o personal și care fusese vindecată de cancer prin rugăciune la Icoana Maicii Domnului Siriaca.

„Am avut ocazia să o cunosc personal, să o vizitez de mai multe ori cât am stat la studii în orașul Lausanne și să-mi povestească despre minunea pe care a făcut-o Maica Domnului prin icoana făcătoare de minuni de la Ghighiu. Ținea legătura cu conducerea mănăstirii și în vremuri de lipsă, cu multă recunoștință, trimitea câte ceva pentru îndestularea sfintei mănăstiri.”

Izvorul de la Mănăstirea Ghighiu vineri, 29 aprilie 2022. Foto: Ziarul Lumina

Preasfințitul Părinte Ieronim a mai menționat și izvorul din proximitatea mănăstirii, care a dat hramul principal al sfântului așezământ explicând astfel motivul pentru care pomenirea icoanei se face în această zi, odată cu sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

Episcopul-vicar patriarhal a spus că Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare a cărei semnificație sporește sub lumina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Sărbătoarea s-a încheiat cu Slujba de sfințire a apei oficiată de ierarh la agheasmatarul mănăstirii.

„Izvorul Tămăduirii” este hramul principal al bisericii mari a Mănăstirii Ghighiu.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente