Mai multe naționalități au sărbătorit Duminica Ortodoxiei la Mănăstirea românească din Budapesta

Clerici și credincioși ortodocși de mai multe naționalități au sărbătorit Duminica Ortodoxiei la Parohia și Așezământul Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta.

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie de Apamia, Episcopul vicar al Exarhatului pentru Austria și Ungaria al Patriarhiei Ecumenice au oficiat Sfânta Liturghie împreună cu alți clerici.

Din soborul slujitor au făcut parte Protosinghelul David Pop, Conducătorul Așezământului Monahal Românesc, Preotul Marius Maghiaru, Protopop Ortodox Român de Budapesta, Preotul Macarios Beke, din partea Parohiei Ortodoxe Bulgare din Budapesta, Diaconul Ștefan Milișavici, reprezentând Eparhia Ortodoxă Sârbă din Ungaria și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală Românească din Giula.

Anumite părți din slujbă (Evanghelia, Tatăl Nostru, Crezul, precum și ecteniile) au fost cântate în mai multe limbi: română, greacă, maghiară, slavonă și sârbă. Practica aceasta arată universalitatea, dar și unitatea mesajului Bisericii Ortodoxe la neamuri, popoare și culturi diferite, notează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În cadrul slujbei, au fost înălțate rugăciuni pentru odihna sufletelor victimelor accidentului feroviar petrecut zilele trecute în Grecia.

Printre credincioșii de diferite naționalități, la slujbă s-au aflat domnul Fischl Vilmos, Secretarul General al Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Ungaria, și Doamna Gabriela Elekeș, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Românce din Budapesta (AFORB).


În Ungaria, care este o țară majoritar catolică și reformată, funcționează și cinci jurisdicții, sau Eparhii ortodoxe diferite: Exarhatul pentru Austria și Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, Eparhia Ortodoxă Sârbă din Ungaria, Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria, Eparhia Ortodoxă Bulgară din Ungaria și Eparhia Ortodoxă Maghiară din Ungaria, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente