Lumina Sfântă a venit la Ierusalim la Mormântul Domnului

Mii de pelerini aflați la Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos din Ierusalim au primit Lumina Sfântă astăzi, 14 aprilie 2012, la orele 14:25.

Credincioșii împreună cu Patriarhul Ierusalimului, Teofilos al III-lea și cu un sobor de ierarhi și preoți au înconjurat de trei ori Sfântul Mormânt. În timp ce s-a cântat „Lumină lină”, Patriarhul și-a scos veșmintele și mitra și s-a supus percheziționării pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare. Patriarhul îmbrăcat numai în stihar a intrat în Sfântul Mormânt. În interior, Patriarhul îngenunchează înaintea dalei de marmură ce acoperă mormântul, pe care se află o candelă neaprinsă și cărticica cu rugăciunea Luminii Sfinte. Patriarhul are asupra sa două mănunchiuri de lumânări neaprinse, fiecare conținând câte 33 de bucăți. Patriarhul a ieșit din Sfântul Mormânt și a dat Lumina Sfântă preoților care așteptau, precum și celor de afară.

Aflat la Ierusalim, în delegația Bisericii Ortodoxe Române, Părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale a mărturisit: ‘A pogorât Sfânta Lumină peste necredincioșia persoanelor noastre. Aceste momente sunt unice și fac parte din veșnicie. Ele nu sunt parte din lumea noastră. Acum ne îndreptăm spre Poarta Nouă a Cetății Vechi, pentru ca apoi să mergem spre Aeroportul Ben Gurion, pentru a aduce această lumină și această bucurie și pe pământul țării noastre’.

În continuare, delegația Bisericii Ortodoxe Române, formată din Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și din personalități ale vieții publice românești, se va îndrepta spre Aeroportul Ben Gurion purtând Lumina Sfântă, unde, după îndeplinirea formalităților de zbor, se va îmbarca într-un avion special având ca destinație Aeroportul Internațional Henri Coandă.

După cum ne informează dl. Ilie Chișcari, de organizarea locală a trimiterii în România a Sfintei Lumini s-a ocupat Reprezentanța Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, condusă de Preacuviosul Părinte Ieronim Crețu, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan.

Comentarii Facebook


Știri recente