Lumina Învierii a ajuns şi în cimitirul Dülmen | „Am cântat Hristos a înviat înconjurat de eroi”

Nici pandemia şi nici uitarea nu au oprit gândul şi fapta bună pentru eroii neamului care îşi dorm somnul de veci în cimitirul Memorial „Ehrenfriedhof” din Dülmen.

Ca dovadă a dragostei şi a preţuirii faţă de cei care s-au jertfit pentru neamul românesc, preotul comunităţii din Münster, Germania, a mers în cimitir cu Lumina Învierii şi s-a rugat pentru sufletele celor adormiţi.

„Anul acesta, în a doua zi de Paște, am mers împreună cu epitropul parohiei noastre, dl. George Toderiță, să le ducem și lor Lumina Învierii și să le cântăm Hristos a înviat! După ce, din cauza situației cauzată de Covid 19, am slujit fără credincioși, iată că acum, am cântat Hristos a înviat înconjurat fiind de eroi. A fost un sentiment unic! Veșnică lor pomenire, din neam în neam!”, a declarat pr. Dimitrie Ursache pentru Basilica.ro.

Imaginile postate de cleric pe contul de Facebook al Parohiei „Sf. Spiridon” vorbesc de la sine despre profunzimea gestului.

Părintele Dimitrie se raportează la eroii din Dülmen ca la membri ai comunităţii.

„Cu mare surprindere am aflat, în mai 2018, că parohia noastră are cu 44 de suflete mai mult decât știam. 44 eroi români își dorm somnul de veci în cimitirul din Dülmen. Am mers într-o seară, să mă conving. Emoțiile m-au copleșit citind nume românești pe plăcile funerare. De atunci, am început să facem, cel puțin de Ziua Eroilor, câte un Parastas pentru sufletele lor”.

Cei 44 de ostaşi români, prizonieri din primul Război Mondial, au murit fie din cauza rănilor suferite, fie de foame sau boli.

Cimitirul original al lagărului cu prizonieri de război a fost relocat, la începutul anilor ’60 din motive economico-administrative, în locul actual.

Morminte ale soldaților români din Primul Război Mondial se găsesc și la Viena, Tulln, Zwentendorf (lângă St. Pölten) și în Tirolul de sud – Austria,  la Ingolstadt, Crailsheim, Berlin, Dülmen (lângă Münster), Haltingen (lângă Freiburg) – în Germania, precum și la Soultzmatt, în Franța.

Foto credit: Parohia Munster

Comentarii Facebook


Știri recente