Lumina de la Ierusalim este un dar al lui Hristos, spune Patriarhul României

La întâmpinarea Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că Lumina de la Ierusalim este un dar al lui Hristos care adună popoarele laolaltă.  

„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru acest dar pe care îl face Ortodoxiei în fiecare an însuşi Hristos Domnul, Cel ce S-a răstignit întru smerenie şi a Înviat întru slavă ca să ne adune”, a afirmat Preafericirea Sa sâmbătă, 27 aprilie 2019.

„Lumina aceasta de la Ierusalim adună popoarele. Am văzut acolo reprezentate o mulţime de popoare, din Orient şi Europa, care se bucurau cu bucurie negrăită. Aceasta este bucuria pe care o aduce Lumina lină. Hristos Domnul este Lumina şi bucuria noastră, pacea şi arvuna vieţii noastre veşnice”, a subliniat Patriarhul României.

În cuvântul său, Părintele Patriarh a insistat asupra faptului că Lumina de la Ierusalim se pogoară în timpul cântării „Lumină lină” care îl simbolizează pe Hristos Domnul.

„Această Lumină lină are un specific aparte, ea este o lumină smerită, o lumină caldă, mângâietoare, o lumină care nu se impune, ci se propune, o lumină care creează o comuniune intimă, o lumină care oferă un sens, dar nu devine constrângere”.

Părintele Patriarh a precizat că Lumina lină „explică însăşi Taina Întrupării Fiului lui Dumnezeu cel Veşnic care locuieşte, aşa cum ne spune Sf. Apostol Pavel, în lumina cea neapropiată, adică în slava luminii necreate”.

„Lumina cea neapropiată s-ar traduce, în limba română contemporană, lumina cea inaccesibilă nouă, în sensul că ea nu se vede cu ochii trupeşti, fizici, ci cu ochii credinţei. Aceasta lumină necreată este Slava Preasfintei Treimi care S-a arătat la schimbarea la faţă a Mântuitorului Iisus Hristos”.

„Hristos lumina veşnică, strălucitoare, devine Lumină lină prin faptul că ia firea omenească. El ni se arată ca un om rămânând în acelaşi timp Dumnezeu. Această lumină lină este iubirea smerită şi milostivă a lui Dumnezeu faţă de oameni”.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre caracteristicile Sfintei Lumini care în primele momente de la pogorâre nu arde, nu produce stricăciuni.

„Este cu adevărat o lumină lină, o lumină care aduce bucurie, este blândă, nu una care are agresivitate, ci are o anumite blândeţe”.

„După un timp ea devine lumină obişnuită, dar în primele momente se manifestă neobişnuit, tocmai pentru a ne arăta că este un dar de la Hristos, Lumina lină, smerită care S-a smerit pentru noi ca să ne înveţe pe noi ascultarea de Dumnezeu şi să ne ridice din păcat şi să ne dăruiască bucuria Învierii şi a vieţii venşnice”.

Prin această lumină, Hristos ne arată cum trebuie să fim şi noi în timpul vieţuirii pe pământ, a spus Patriarhul Daniel: „Lumină lină, lumină blândă şi milostivă ca să se cunoască că în sufletele noastre luminează lumina lui Hristos”.

În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit delegaţiei conduse de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul care a adus Lumina Sfântă de la Ierusalim.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente