Lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Membrii Adunării și Consiliului Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților s-au reunit în urmă cu două zile la Centrul eparhial Suceava. De dimineață, s-a oficiat o slujbă de Te Deum în Catedrala arhiepiscopală ocrotită de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. După ce au fost prezentate rapoartele pentru anul 2012 de către părinții consilieri, Înalt Preasfințitul Pimen a adresat un cuvânt în care a făcut referire la câteva dintre problemele pe care le întâmpină Eparhia Sucevei și Rădăuților, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

La Centrul eparhial Suceava au avut loc sâmbătă, 19 ianuarie, lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Întrunirea a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Programul a început dimineață cu oficierea unei slujbe de Te Deum în Catedrala arhiepiscopală din Suceava, la care a participat IPS Pimen, alături de părinții consilieri, părinții inspectori, părinții protopopi și membrii Consiliului și Adunării eparhiale. Lucrările Adunării eparhiale s-au desfășurat apoi în sala de ședințe a Centrului eparhial Suceava, debutând cu apelul nominal. Părintele Vasile Baltag, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a deschis lucrările Adunării eparhiale, expunând ordinea de zi. Au urmat prezentările dărilor de seamă ale sectoarelor de activitate ale Centrului eparhial Suceava: Sectorul administativ (pr. Vasile Baltag), Sectorul economic (pr. Cătălin Axinte), Sectorul asistență socială (pr. Petru Crăciun), Sectorul cultural (pr. Dragoș Buta), Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” (diac. prof. Bogdan Hrișcă), Sectorul exarhat (arhim. Melchisedec Velnic). În continuare, s-a supus la vot valabilitatea Adunării eparhiale.

Restaurarea bisericilor-monument prin Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina

După expunerea rapoartelor de activitate de către părinții consilieri, Înalt Preasfințitul Pimen a punctat câteva din problemele pe care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților le întâmpină. Înalt Preasfinția Sa a remarcat că „Biserica are mijloacele ei de rezolvare a unor probleme, pe cale duhovnicească”. „Această cale este cea mai importantă. Oamenii se luminează la minte și se înțeleg mai bine dacă se întâlnesc. S-a amintit despre contribuția statului mai ales pentru valorile de patrimoniu. Puțină lume mai înțelege astăzi că această contribuție din partea statului este o urmare a secularizării averilor mănăstirești. Averile mănăstirești au fost secularizate. Condiția a fost aceea ca statul să suporte niște cheltuieli care se acopereau din aceste averi. Îmi aduc aminte de oameni binevoitori față de problemele monumentelor istorice, care au trăit în timpul Regimului Comunist”, a spus Arhipăstorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În continuare, IPS Arhiepiscop Pimen s-a referit la valorile de patrimoniu de care s-ar putea îngriji Biserica. „Dacă Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina nu va reveni Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, toate valorile de patrimoniu național create și păstrate în bisericile și mănăstirile de pe pământul Bucovinei vor fi într-o stare de conservare foarte periculoasă. Nu există conștiință față de aceste valori nici măcar în sufletele celor care sunt oameni de carte. Când am dorit ridicarea unei capele lângă clădirea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, am fost întâmpinați de un refuz. Prezența unui sfânt lăcaș în imediata apropiere a universității ar fi deranjat procesul didactic al celor peste 8.000 de studenți ortodocși. Pe timpul comunismului, când eram la Mănăstirea Putna, existau oameni cu bun simț la universitate”, a adăugat IPS Pimen.

„Suntem datori să dăm hrană celor flămânzi sufletește sau trupește”

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a amintit apoi de criza materială și morală prin care poporul român trece în prezent, făcând referire la necesitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului. „Deși trecem printr-o perioadă de criză, trebuie să oferim un ajutor pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Consider că această catedrală este prima dintre toate bisericile ordodoxe din țara noastră. Biserica Ortodoxă Română are în fața celorlalte Biserici Ortodoxe ca temă principală iconomia, care este cumpănirea lucrurilor și dreapta socoteală”, a remarcat IPS Pimen, care și-a exprimat dorința de a tipări o serie de broșuri cu învățături din Sfinții Părinți și din Catehismul ortodox, care să fie oferite gratuit credincioșilor din parohii: „Suntem datori să dăm hrană celor flămânzi sufletește sau trupește”.

În același timp, ierarhul de la Suceava și-a manifestat îngrijorarea pentru faptul că ora de Religie este în prezent facultativă. „Libertatea din zilele noastre este neînțeleasă. Oamenii vor drepturi, dar nu și îndatoriri”, a mai spus IPS Pimen.

Comentarii Facebook


Știri recente