Lucrări la suprastructura noii Catedrale patriarhale

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului continuă. După vremea de iarnă cu viscol și ger, lucrările pe șantier și-au reluat cursul normal. Echipele de muncitori, coordonate de ingineri din partea firmei constructoare și de echipa managerială responsabilă cu înălțarea lăcașului din partea Patriarhiei Române, lucrează la construirea elementelor suprastructurii, informează Ziarul Lumina.

Viitorul lăcaș de rugăciune reprezentativ pentru Capitala României prinde contur cu fiecare zi de lucru. Se poate distinge la ora actuală pridvorul catedralei, cu elementele specifice care îi dau frumusețea, coloane, arcade, bolte și arce. De asemenea, se poate vedea parterul lăcașului, care are o înălțime de 9 metri de la cota 0. Aici sunt elementele specifice suprastructurii și sunt prevăzute golurile și spațiile deschise unde vor veni ferestrele și intrările. Comunicarea între cele trei subsoluri ale edificiului cu suprastructura se face prin casele de scări și prin puțurile unde vor fi montate lifturile. Pentru a ajunge la suprastructura catedralei, am urcat pe scările de la subsolul 1, care ne-au scos la cota 0. Aici echipele de muncitori de mai multe specializări (fierari-betoniști, sudori, dulgheri) lucrau la armarea elementelor suprastructurii și la construirea cofragului. „După mai bine de două săptămâni de intemperii și vreme nefavorabilă lucrului pe un șantier, lunea aceasta ne-am reluat activitatea la capacitate maximă, cu echipele de care dispunem. Firma constructoare are pe șantier, la fiecare moment de lucru, aproximativ 120 de oameni; împreună cu inginerii din echipa tehnică, numărul de lucrători se apropie de 150 de oameni. Numărul va crește pe măsura atacării fronturilor de lucru disponibile. După cum vedeți, se montează armătură flexibilă și rigidă în conformitate cu prevederile proiectului și urmând dispozițiile de șantier și ale normelor în vigoare”, ne-a spus ing. Dan Dumitrescu, diriginte de șantier. Armătura flexibilă compusă din bare striate de oțel (BST 500) și armătura rigidă care are aspectul unor panouri de oțel fac legătura cu elementele de rezistență ale subsolului. Inginerul a spus că întreaga structură de rezistență a catedralei va fi astfel la final un tot unitar care se va desfășura de la nivelul subsolurilor până la acoperișul turlei principale.

„Armătura flexibilă se montează prin eclisare de mustățile de la nivelul inferior, deci de sub cota 0. Este prinsă de armătura rigidă, acolo unde este cazul, prin intermediul unor agrafe speciale prevăzute de proiectant, care la rândul lor se sudează și se solidarizează cu armătura rigidă. După cum vedeți, la suprastructura edificiului avem stâlpi, diafragme, arce boltite, grinzi, planșee, la fel ca la orice structură din beton armat. Particularitatea este că, din calculul făcut, din cauza volumelor mari și a specificului acestei construcții care are la interior o sală imensă care trebuie susținută prin această structură de rezistență, a fost nevoie de introducerea armăturii rigide la aproape toate elementele, care în unele locuri sunt depărtate în grupuri și pe înălțimi și deschideri foarte mari”, a mai explicat dirigintele de șantier. Pentru ca lucrările să se desfășoare și atunci când temperaturile scad sub 5 grade Celsius, în unele zone ale șantierului au fost montate prelate speciale.

Comentarii Facebook


Știri recente