Lucrarea Conf. Adrian Lemeni despre Sf. Grigorie Palama și Kurt Gödel reeditată la Basilica

Lansat în 2019, volumul „Adevăr și demonstrație: de la incompletitudinea lui Godel la vederea mai presus de orice înțelegere a Sfântului Grigore Palama” a fost reeditat la începutul acestui an.

Lucrarea este semnată de Conf. Adrian Lemeni, Directorul Centrului de Dialog și Cercetare în Teologie, Filosofie și Știință al Universității din București.

Cartea a fost inspirată de faptul că în notițele lui Gödel s-au găsit însemnări despre Sfântul Grigorie Palama.

„Mi-am pus întrebarea cum de un logician de geniu este interesat de un vârf al misticii ortodoxe”, a mărturisit Adrian Lemeni la evenimentul de lansare de anul trecut.

„Gödel, format într-o cultură de tip germanic, obișnuit încă de foarte mic să afle certitudini prin exersarea unei logici extrem de pătrunzătoare, intuiește forța Adevărului mărturisit de Sf. Grigorie Palama și este preocupat nu de un trăitor oarecare al credinței creștine, ci tocmai de acest mistic reprezentativ al Ortodoxiei. Este impresionant cum logica se convertește în intuiții de tip mistic, cum luciditatea unei minți scrutătoare și oneste în căutarea adevărului se transformă în străfulgerări de gânduri prin care se întrezărește Adevărul”.

„Curajul de a mărturisi adevărul este o lecție dată de logicianul Kurt Gödel și de misticul Sf. Grigorie Palama, de mare actualitate pentru societatea de astăzi, când adesea adevărul este ocolit, contestat sau trivializat, din dorința de a avea o imagine bună în fața lumii”, remarcă Adrian Lemeni în primele pagini ale cărții.

Editorii evidențiază acest volum drept o contribuție importantă în consolidarea unei conștiințe eclesiale în cultivarea cu discernământ a dialogului dintre teologie, filosofie și știință în lumea de astăzi.

Răsfoiește cartea!


Lucrarea poate fi achiziţionată prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, prin comandă la [email protected][email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.28.

Foto credit: Basilica.ro


Pentru ultimele noutăți din lumea ortodoxă urmărește-ne pe Twitter. @AgentiaBasilica!

Comentarii Facebook


Știri recente