Adevăr și demonstrație, Gödel și Sfântul Grigorie Palama. Lucrarea a fost lansată la FTOUB

Volumul „Adevăr și demonstrație. De la incompletitudinea lui Gödel la vederea mai presus de orice înțelegere a Sfântului Grigorie Palama”, a fost lansat marți la Facultatea de Teologie Ortodoxă (FTOUB) din București.

Lucrarea este semnată de Conf. Adrian Lemeni, directorul Centrului de Dialog și Cercetare în Teologie, Filosofie și Știință al Universității din București.

La eveniment au participat decanul unității de învățământ, profesori, studenți, precum și cercetători ai Institutului Național de Cerce­ta­re- Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, informează Ziarul Lumina.

Cartea a fost inspirată de faptul că în notițele lui Gödel s-au găsit însemnări despre Sfântul Grigorie Palama.

Kurt Gödel, este considerat cel mai mare logician din istorie. El a demonstrat „teoremele incompletitudinii”, care spun în principal că, într-un sistem axiomatic, există propoziții adevărate, dar nedemon­strabile și că un sistem nu poate fi înțeles din interiorul lui, a explicat autorul.

„Din interiorul logicii matematice, Gödel dezvăluie că adevărul e mai presus decât de­mon­strația, că adevărul nu este rezultatul unui exercițiu al rațiunii autonome”.

La Gödel, ca și la Sfântul Grigorie Palama, cunoaș­terea nu ține de informație sau demonstrație, ci este vedere spirituală.

Lucrarea a apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente