Lucrare pastoral-misionară în parohia ieșeană Slobozia

Parohia Slobozia din Protopopiatul Iași 3 a derulat anul trecut mai multe proiecte de ajutorare a credincioșilor. Școala și grădinițele din localitate au primit materiale didactice pentru derularea orelor de Religie. În ultimele luni s-au efectuat lucrări de extindere la biserica parohială. Anul acesta va începe ridicarea unui așezământ social pentru ca localnicii săraci să poată servi o masă caldă după oficierea Sfintei Liturghii.

Parohia Slobozia-Voinești, Protopopiatul Iași 3, județul Iași, este misionară, întrucât, pe lângă enoriașii ortodocși, există localnici ai cultului penticostal și ai cultului adventist. În sat există o biserică ortodoxă și un loc de rugăciune al Bisericii Romano-Catolice. Prima biserică din parohie a fost ridicată din stuf, de preotul Pomer din Maramureș, în prima parte a sec. al XIX-lea. Actualul sfânt lăcaș, închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost finalizat anul 1937, de pr. Dumitru Miron, fiind filie a parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Voinești. În 1938 a fost sfințit de protopopul Ioan D. Cilan, ca delegat din partea Mitropoliei Moldovei. Pe 25 aprilie 2010 biserica a fost resfințită de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

În luna iunie a anului 2011, printr-o hotărâre a Permanenței Consiliului eparhial, a fost declarată parohie misionară, iar pe 1 septembrie 2011 a fost instalat în funcția de paroh părintele Emilian Patriche. „Întrucât biserica are doar 60 de metri pătrați, s-a reușit construirea unui pridvor, aducând-o la o suprafață de 80 de metri pătrați. Nădăjduim ca anul acesta să finalizăm sfântul lăcaș la interior și exterior. De asemenea, vor fi continuate lucrările la casa parohială, începute în anul 2005. Ne dorim foarte mult să ridicăm un așezământ social unde să poată fi servită o masă caldă în duminici și sărbători de către credincioșii care participă la Sfânta Liturghie. Există foarte mulți copii care fac parte din familii sărace și de aceea sperăm ca acest proiect să se concretizeze”, a relatat pr. paroh Emilian Patriche.

Parteneriat cu Școala

În ceea ce privește activitatea misionară în parohia Slobozia, părintele paroh Emilian Patriche încearcă recuperarea enoriașilor ortodocși care au trecut la cultul penticostal și adventist. „În sat există peste 450 de familii (ortotocși – 220 de familii, catolici – 37 de familii, adventiști – 5 familii și penticostali de etnie romă). În parohie există 1.200 de copii, din aceștia peste 700 sunt de etnie romă și aparțin cultului penticostal. Încercăm să ne facem datoria la biserică, pentru a putea să-i aducem înapoi la Ortodoxie. Oamenii au trecut la penticostali începând cu anul 1991, fiind atrași de ajutoare materiale. Astfel, au reușit crearea unei comunități puternice. În Slobozia sunt doar cinci familii de adventiști, întrucât o parte din ei s-au reîntors la Biserica Ortodoxă”, a explicat pr. paroh Emilian Patriche după cum aflăm de pe doxologia.ro.

În ultimul an, au fost dezvoltate mai multe proiecte de parteneriat cu Școala. Parohia Slobozia încearcă atât cât este posibil să îi ajute pe copii cu rechizite și materiale didactice. „Am reușit să punem la dispoziția profesorului de Religie un laptop, pentru ca orele la clase să fie mult mai antrenante, dar și manuale. În sat există două grădinițe: pentru copiii români și pentru cei de etnie romă. O a treia grădiniță, foarte bine pusă la punct, aparține cultului penticostal. Căutăm să sprijinim din punct de vedere material și cu rechizite cele două grădinițe”, s-a exprimat pr. paroh Emilian Patriche.

Parohia Slobozia a încheiat un parteneriat cu două licee din Iași: Liceul de informatică „Grigore Moisil” și Colegiul „Costache Negruzzi”. În baza acestui parteneriat, copiii ortodocși din Slobozia au susținut în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae un program artistic. La final, au primit daruri de la școlarii ieșeni.

36 de copii vor primi Taina Botezului

Fondurile necesare pentru derularea proiectelor au provenit de la mai mulți binefăcători. În același timp, Centrul eparhial Iași a ajutat parohia Slobozia cu material lemnos și din punct de vedere financiar pentru finalizarea casei parohiale. În ceea ce privește programul liturgic, în biserica parohială se săvârșește Sfânta Liturghie miercurea, vinerea, sâmbăta, duminica, în sărbători ale sfinților și în sărbători ale sfinților români. Vinerea, atunci când este posibil, se săvârșește Taina Sfântului Maslu. Un alt obiectiv al parohiei Slobozia este botezarea copiilor din familiile de romi, care nu au primit până în prezent această taină. „Există 80 de familii de romi care nu au trecut la penticostali. Am identificat 36 de copii care nu au primit Taina Botezului până în prezent. Vom încerca să-i planificăm pe rând pentru a-i boteza, după ce vor fi catehizați. Prin intermediul unor buni creștini, prieteni ai parohiei noastre, vom oferi îmbrăcăminte copiilor care vor fi botezați”, a declarat pr. paroh Emilian Patriche. Întrucât posibilitățile materiale ale credincioșilor sunt limitate, toate serviciile religioase din parohie sunt oficiate gratuit. Bătrânii din parohie care nu se pot deplasa sunt vizitați odată la 40 de zile de preotul paroh, pentru a fi spovediți. De asemenea, toate casele și fântânile credincioșilor din parohie au fost sfințite până în prezent.

Comentarii Facebook


Știri recente