Lucrare despre mijloacele moderne de comunicare în pastorația ortodoxă, publicată la Editura Cuvântul Vieții

La Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a fost publicat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, volumul Preotul – misionar în areopagul mediatic: mijloace moderne de comunicare în pastorația ortodoxă, ce poartă semnătura Domnului Gheorghe Cristian-Popa.

Lucrarea, potrivit Biroului de presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor, ce cuprinde 162 pagini, este prefațată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care precizează:

„Funcția culturală” a clerului s-a lărgit în ultimele două decenii către factorul mediatic al civilizației. Din această perspectivă, exigențele pastorale descrise de marele teolog român al secolului trecut se intersectează cu tendințele misionare de început de mileniu ale Bisericii Ortodoxe Române. Este vorba, în primul rând, despre prezența Bisericii în societate prin intermediul componentelor Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române. Împreună, Radio Trinitas și Trinitas TV, Publicațiile Lumina și Agenția de știri Basilica dau tonul misiunii mediatice pe care clericii o extind apoi la nivelul fiecărei parohii în parte, fie că este vorba despre pastorația prin mijloacele moderne de comunicare, la nivel comunitar, sau, la nivel particular, despre pastorația jurnaliștilor” (p. 11).

Volumul cuprinde două părți principale, respectiv pastorația prin mijloace moderne de comunicare și pastorația jurnaliștilor. În ceea ce privește prima temă, aceasta beneficiază de o serie de subcapitole de interes actual precum: revista parohială, pliantele de prezentare și de promovare, site-ul parohial, blogul tinerilor din parohie, rețelele de socializare, forumul sau proiecțiile video. A doua temă abordată este centrată asupra aspectelor pastorale existente în cadrul demersului jurnalistic, tratând subiecte precum provocările cu care se confruntă jurnaliștii și impactul acestora asupra vieții duhovnicești; calitățile misionarului mediatic sau mijloacele pastorale și perspectivele pentru pastorația jurnaliștilor. De altfel, autorul afirmă în cadrul „Prefeței” că: „întreaga carte are aspectul unui ghid dedicate preotului, în care sunt enumerate și descrise instrumentele mediatice de care se poate folosi în pastorație. Fiecare mijloc de comunicare este tratat dintr-o dublă perspectivă: a) rolul pastoral-misionar și b) modul concret de implementare în activitate pe baza unor principia obținute prin corelarea metodelor pastorale tradiționale cu tehnicile de comunicare moderne” (p. 13) .

Lucrarea poate fi achiziționată în librăriile și magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente