Lucrare despre Așezămintele românești de la Locurile Sfinte

Arhimandritul Timotei Aioanei, Superiorul Așezămintelor românești de la Locurile Sfinte, a obținut ieri, 25 februarie 2014, titlul de doctor în teologie din partea Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Teza de doctorat intitulată „Așezămintele românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon” a fost alcătuită sub îndrumarea științifică a pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului teologic-educațional, după cum informează Ziarul Lumina.

Susținerea publică a tezei s-a desfășurat în sala de lectură „Teodor M. Popescu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Din comisia de doctorat au făcut parte Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, director al Școlii Doctorale și președintele comisiei de doctorat, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, coordonatorul științific al lucrării, pr. prof. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, și pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu. La eveniment au participat Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, profesori universitari, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, slujitori ai Catedralei patriarhale, stareți și starețe de la mănăstiri din țară, precum și numeroși studenți. „Lucrarea părintelui Timotei Aioanei este una de sinteză, bazată pe o cercetare a documentelor din diferite arhive, ceea ce este un lucru deosebit de important, deoarece în credința noastră, în atitudinea duhovnicească, noi ne raportăm totdeauna la locul din istorie unde S-a întrupat Mântuitorul Iisus Hristos și acolo unde a luat de fapt naștere Biserica. De aceea, lucrarea de astăzi este deosebit de importantă, mai ales că de-a lungul secolelor voievozii români au avut o contribuție esențială la apărarea credinței creștine în Locurile Sfinte. Este, de asemenea, o lucrare de mare actualitate, mai ales în vremea noastră, când s-a dezvoltat frumosul fenomen al pelerinajului. Deoarece transportul persoanelor este mult mai ușor astăzi, mai ales cel pe cale aeriană, numărul pelerinilor crește în fiecare an. Avem de-a face cu o credință vie, trăită de oamenii care doresc să vadă acele locuri pe care a pășit Domnul Iisus Hristos. Din punctul de vedere al documentelor, teza de doctorat este aproape exhaustivă”, ne-a declarat Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon.

Lucrarea „Așezămintele românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon” este rezultatul unor cercetări minuțioase întreprinse în biblioteci și în arhive bisericești, coroborate cu observații făcute pe parcursul diferitelor vizite și pelerinaje la Locurile Sfinte. „Lucrarea este una deosebită; ea a ieșit puțin din peisajul obișnuit al unei susțineri publice a unei teze de doctorat, tocmai prin actualitatea temei, dar și prin necesitatea ei. A fost o temă sensibilă, dar foarte utilă pentru contextul de azi și acest lucru s-a putut observa din comentariile și observațiile venite atât din partea membrilor comisiei, cât și din partea unor profesori și participanți. O notă distinctivă a evenimentului de astăzi este asistența numeroasă și de bună calitate. Era de așteptat ca părintele Timotei Aioanei să se prezinte la un nivel înalt, dat fiind faptul că dânsul a dovedit prin această teză calități excepționale de cercetător și de foarte bun orator și narator. Părintele este un as al condeiului și noi am remarcat acest lucru”, ne-a spus pr. prof. dr. Nicolae Achimescu.

După susținerea lucrării a urmat prezentarea referatelor de către membrii comisiei de doctorat. Lucrarea a dedicat câte un capitol fiecărui așezământ românesc de la Locurile Sfinte – Ierusalim, Iordan și Ierihon -, urmărind etapele succesive ale întemeierii și dezvoltării lor, și alte două capitole celor care s-au ostenit slujind în aceste așezăminte: monahi și monahii, călugări îmbunătățiți, superiori și delegați patriarhali. La final, arhim. Timotei Aioanei le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare și pentru susținere.

Comentarii Facebook


Știri recente