Lucrare de istorie bisericească a Prof. Teodor M. Popescu reeditată la aproape un veac de la prima tipărire

Lucrarea „Divin și uman la vechii istorici bisericești”, publicată de renumitul profesor de teologie Teodor M. Popescu pentru prima dată în 1924, a fost reeditată la Editura Basilica și poate fi achiziționată de la Librăria Cărților Bisericești.

Demersul face parte dintr-un amplu proiect al Editurilor Patriarhiei Române care presupune editarea  sau  reeditarea  în  mod  integral  a  operelor marilor teologi sau profesori români de Teologie.

Cartea marelui teolog Teodor M. Popescu apare în Anul Omagial al satului românesc și pentru a evidenția calitatea sa de „om profund atașat de valorile satului românesc și, totodată, un luminător al Ortodoxiei românești”, cum îl numește Patriarhul Daniel în cuvântul introductiv.

Volumul se adresează celor pasionați de istorie, în general, și de istoria bisericească, în special, dar și tuturor iubitorilor de cultură.

Împărțită în șapte capitole, însoțite de o introducere amplă, lucrarea are în vedere modul în care istoricii bisericești din primele veacuri creștine au înțeles maniera în care istoria trebuie scrisă, prin implicarea Divinului în curgerea istorică a timpului. Deși prezintă cazuri concrete, toate preluate din izvoarele păstrate peste veacuri, autorul realizează o descriere tipologică, arătând că, pentru istoricii bisericești, principalul obiectiv a fost prezentarea tipului (apostol, martir, ierarh, teolog, eretic, monah, împărat), și nu a personalității istorice propriu-zise.

Cu toate acestea, profesorul Teodor M. Popescu oferă și exemple în care personalitatea istorică iese în evidență, demonstrând că, deși Divinul primează în curgerea istorică văzută de vechii istorici bisericești, factorul uman nu este trecut cu vederea și nici „înecat” de Divin, se precizează în nota acestei ediții.

Volumul actual a suferit unele modificări necesare de ordin redacțional (înlocuirea anumitor termeni ieșiți din uz sau rearanjarea anumitor sintagme pentru o mai mare claritate), fără însă a fi modificate structura textului sau ideile autorului.

Poți răsfoi și comanda volumul din magazinul online al Librăriei Cărților Bisericești.


Lucrarea poate fi achiziţionată prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, prin comandă la [email protected][email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.28.

Foto credit:  Librăria Cărților Bisericești

Comentarii Facebook


Știri recente