Lucrare de excepție lansată la Arad, în prezenţa IPS Timotei    

Aniversarea celor 25 ani de existență a învățământului teologic ortodox în Universitatea la Arad în anul 2016 a însemnat, pe lângă evenimentele bisericeşti şi teologic-culturale, şi o ilustrare în plan editorial şi publicistic a tradiţiei teologice din vestul României, după cum ne-au transmis Protos. Iustin Popovici şi Pr. Filip Albu.

Lucrarea Învăţământul teologic ortodox din Arad. Itinerar. Forme. Perspective, elaborată de Pr. Prof. Univ Dr. Cristinel Ioja şi Lect. Univ. Dr. Marcel Tang marchează pe de o parte cei 25 ani de Teologie în Universitate şi 195 de ani de tradiţie teologică la Arad (1822-2017).

Lansarea acestei lucrări, inedite în peisajul teologic actual, prin structură, conţinut şi design a avut loc în data de 16 martie 2017 în Librăria Diecezana a Arhiepiscopiei Aradului. Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Părinţilor Protopopi şi preoţilor din Arhiepiscopia Aradului, a numeroşi oameni de cultură, reprezentanţilor autorităţilor locale şi a studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.

După rostirea mai multor alocuţiuni, IPS Timotei a felicitat pe autori pentru faptul că au pus în valoare bogatul tezaur teologic existent la Arad, remarcând că forma în care apare volumul poate fi considerată o  icoană a învățământului teologic arădean, având în vedere contextul anului omagial, dedicat de Patriarhia Română icoanei și iconarilor.

Au fost amintite și câteva importante nuanțe care evidențiază continuitatea între vechea Academie Teologică, închisă în anul 1948, și Facultatea de Teologie, înființată în anul 1991, prin aceea că aici la Arad s-au continuat tradiția școlii teologice, permanentizată în perioada regimului comunist sub forma cursurilor de formare preoțească și a examenelor de capacitate și grade profesionale ale preoțimii.

Comentarii Facebook


Știri recente