Localitatea Sichevița la 650 de ani de atestare documentară

Cu prilejul aniversării a 650 de ani de la prima atestare documentară a localității Sichevița, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost prezent, marți 25 iunie, în mijlocul comunității cărășene de pe Clisura Dunării, după cum ne-au precizat Diac. Nicolae Codrea și Darius Herea.

La orele dimineții, ierarhul a sfințit și binecuvântat Muzeul sătesc „Ioan Dragomir” din localitatea Gornea, precum și bustul învățătorului Ioan Dragomir. În continuare, chiriarhul a binecuvântat lucrările realizate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Sfânta Treime” din Sichevița, după care a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„S-au adunat astăzi mulți cercetători, fii și fiice ale acestei comune, alături de foarte mulți credincioși și preoți, ca împreună să sărbătorim hramul bisericii din Sichevița, împreună să inaugurăm muzeul sătesc din localitatea Gornea, singurul muzeu sătesc de pe Clisura Dunării și bineînțeles, să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos la Sfânta Liturghie. Ne-am bucurat să vedem aici o parohie activă, dinamică, cu oameni dornici ca să asculte cuvântul lui Dumnezeu, dornici să vină la biserică și să fie cât mai aproape unii de alții și cu toții de Dumnezeu, de Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească” a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul său.

La slujbă au participat numeroși credincioși și credincioase din localitate și împrejurimi, alături de autorități locale și județene. La finalul acesteia, Preasfințitul Lucian a conferit părintelui paroh Dorin Nistoran ordinul eparhial „Diploma de onoare Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, iar ctitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș acte de cinstire. De asemenea, a fost lansat volumul „Sichevița – Monografie – 650 de ani de la atestarea documentară (1363-2013)”, scrisă de prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, fiul satului, prorectorul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.

Referindu-se la această lucrare, autorul a precizat: „În această monografie am cuprins tot ceea ce a însemnat în istoria așezării, o istorie legată de Clisura Dunării, de Banatul nostru drag și nu în ultimul rând, de aceste frumoase locuri. Monografia, așa cum se cunoaște, este un studiu al vieții pe de aceste locuri și am prezentat aspecte legate de istoria așezării, de biserică, de școală, despre primărie, despre activitățile principale ale locuitorilor din Sichevița, precum își obiceiurile, tradițiile și mai ales datinile de pe aceste meleaguri. Nu am lăsat în afara studiului graiul și portul oamenilor de aici, pentru că la Sichevița am avut întotdeauna o populație românească. Localitatea Sichevița, alături de Pojejena, sunt cele mai vechi comunități de pe Clisura Dunării”.

În comuna Sichevița au fost două biserici de lemn, una pe vechea vatră a satului și cealaltă în apropierea bisericii actuale. Biserica cu hramul „Sfânta Treime” a fost construită între anii 1835-1836, în stil baroc, pictura fiind executată în anul 2002 de către Mihai Bofan din Oravița. Este din piatră și cărămidă, iar de-a lungul timpului au fost efectuate mai multe lucrări de consolidare și înfrumusețare a sfântului locaș.

Comentarii Facebook


Știri recente