Liturghisire în comuniune și unitate în Protopopiatul Sascut

Preoții Protopopiatului Sascut s-au reunit luni, 11 februarie, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Drăgușani – Parava, județul Bacău. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, care i-a îndemnat pe slujitorii sfintelor altare să înmulțească talanții dăruiți prin Taina Hirotoniei și să-i facă să sporească în sufletele credincioșilor, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Parohia Drăgușani – Parava a găzduit în prima zi a acestei săptămâni Sinaxa preoților Protopopiatului Sascut. De dimineață, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost întâmpinat de copiii de la școala din Drăgușani, îmbrăcați în costume naționale, de preoții protoieriei și de numeroși credincioși. Apoi, Preasfinția Sa, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului i-a împărtășit pe toți slujitorii sfintelor altare cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Părintele Adrian Alexandrescu de la parohia Meleșcani a susținut referatul cu tema „Aspecte pastoral-misionare în opera părintelui Dumitru Stăniloae”. PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți în care a făcut referire la Evanghelia din Duminica a 16-a după Rusalii. De asemenea, Preasfinția Sa a apreciat unitatea preoților din cuprinsul Protopopiatului Sascut și activitatea dinamică care se desfășoară din punct de vedere administrativ.

„În Evanghelia de astăzi (n.r. luni) ne-am amintit de punctul central al misiunii noastre, acela de a fi lumina lumii. Dacă ascundem lumina sub obroc, aceasta nu mai strălucește spre Evanghelie. De aceea, a fi lumina lumii înseamnă a fi făclierul Evangheliei Mântuitorului Hristos și al învățăturii de credință a sfintei noastre Biserici. În Duminica a 16-a după Rusalii s-a citit pilda talanților. Frățiile voastre, iubiți frați întru slujire, sunteți purtătorii și înmulțitorii talantului primit prin Taina Hirotoniei. Prin această taină administrați taina și cuvântul lui Dumnezeu. Acest talant, pe lângă ceilalți pe care vi i-a dat Dumnezeu, trebuie lucrat astfel încât să dea roadă. Cuvântul lui Dumnezeu, dacă este propovăduit în lume, poate să rodească, el fiind un talant ce trebuie înmulțit. Suntem chemați să fim purtătorii mesajului lui Hristos”, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

„Să fim purtători de lumină dincolo de spațiul liturgic”

În continuare, Preasfinția Sa a făcut referire la Anul Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și la Anul comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae.

„Anul acesta este închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei care au dat libertate creștinilor să se manifeste. În contextul acestui an omagial se vor organiza mai multe manifestări atât la nivel central, cât și în fiecare protopopiat al eparhiei noastre. Aceste manifestări arată că noi suntem purtătorii luminii lui Hristos în lumea aceasta. Sfântul Constantin cel Mare a dat libertate creștinilor, când Biserica era constrânsă în vremea persecuțiilor, să-și desfășoare misiunea sa internă. În vremea comunismului, copiii nu ar fi putut veni la biserică într-o astfel de zi, așa cum au făcut-o organizat elevii școlii din această localitate. De asemenea, preotul nu putea merge într-o instituție a statului pentru a aprinde lumina în sufletele celor care sunt receptivi. De vreme ce noi am căpătat libertate, Biserica noastră ne îndeamnă să fim purtători de lumină dincolo de spațiu liturgic și să transmitem mesajul Evangheliei”, a adăugat PS Ioachim Băcăuanul.

Părintele Ioan Negoiță, protopop al Protopopiatului Sascut, a accentuat că activitatea protoieriei pe care o conduce se desfășoară în mod fluent prin eforturile preoților. „Participarea noastră la această slujbă arată că suntem în comuniune cu ierarhul nostru și cu Hristos. Mântuitorul Hristos a spus: «Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele». Noi, preoții, nu putem face nimic fără ierarhul nostru, el fiind cel care împarte talanții din partea lui Dumnezeu spre a-i pune în lucru. Noi avem un talant special. Stând în preajma Preasfinției Voastre, suntem în permanentă comuniune cu Preasfinția Voastră, simțind că suntem alături de Hristos, iar harul este nelipsit dintre noi. Această participare la slujba Sfintei Liturghii în comuniune cu toți preoții acestei protoierii este un îndemn la unitate și iubire”, s-a exprimat pr. protopop Ioan Negoiță, care a mulțumit Preasfințitului Ioachim Băcăuanul pentru că a fost prezent în mijlocul preoților Protopopiatului Sascut.

Manifestări religioase, educative și culturale pe tot parcursul anului

Protopopiatul Sascut va organiza, în fiecare lună din acest an, manifestări dedicate Anului Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae.

„La finalul lunii mai se va organiza faza finală a concursului de eseuri și desene pe tema Sfinților Împărați Constantin și Elena. La această competiție se vor putea înscrie elevii din ciclul gimnazial care învață în școlile de pe cuprinsul Protopopiatului Sascut. Anul acesta se vor organiza două conferințe cu personalul neclerical de pe cuprinsul protoieriei noastre. O altă activitate, care se va derula cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, se referă la o întâlnire a profesorilor de religie din școlile protoieriei noastre. La acest simpozion, care va avea loc în luna mai a acestui an, vor participa profesorii de religie și preoții care predau la catedră”, a declarat pr. protopop Ioan Negoiță.

Comentarii Facebook


Știri recente