Liturghii arhiereşti la Craiova şi Turnu Severin

În Duminica a VIII-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Evenimentul duhovnicesc a marcat şi împlinirea a 7 ani de arhipăstorire în scaunul ­de Întâistătător al Bisericii din Oltenia, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

În urmă cu şapte ani scaunul vlădicesc din Cetatea Băniei dobândea un nou arhipăstor, în persoana IPS Părinte Mitropolit Irineu. Evenimentul a rămas înscris cu litere de aur în istoria Bisericii oltene, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. Ceremonia de întronizare a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de 18 arhierei, în ziua de 27 iulie 2008, în Catedrala Mitropolitană din Craiova. Şi anul acesta, în acelaşi locaş de închinare, IPS Părinte Irineu a împărtăşit arhiereşti binecuvântări şi a rostit cuvânt de învăţătură pentru cele câteva sute de credincioşi prezenţi la rugăciune, evenimentul fiind aşezat în contextul euharistic al celei de a 8-a Duminici după Rusalii.

La finalul slujbei religioase, părintele protosinghel Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, a adresat IPS Părinte Mitropolit urări de sănătate şi îndelungă arhipăstorie în numele preoţilor şi credincioşilor olteni. „Dumnezeu v-a adus pe scaunul mitropolitan de la Craiova, urmaş al unor vrednici ierarhi, cărturari, sfinţi şi mucenici, pentru a ne păstori şi împreună, cler şi credincioşi, să plutim pe corabia Bisericii oltene, pe marea acestei vieţi, spre limanul mântuirii. Cunoaştem cu toţii realizările acestor 7 ani de arhipăstorire, ele se întâlnesc peste tot. Nu cunoaştem însă şi nu vom şti niciodată clipele de osteneală, clipele de rugăciune în faţa icoanei Mântuitorului şi a Preacuratei Maicii Sale, cerând ajutor pentru noi toţi. Acestea sunt ştiute numai de Dumnezeu, sunt scrise în cartea Sa şi vor fi arătate la Judecata de Apoi. Vă rugăm, Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit, să primiţi urările noastre de sănătate, îndelungă arhipăstorire, spre folosul şi binecuvântarea dreptmăritorilor creştini din Oltenia”, a încheiat părintele protosinghel Vladimir Dărângă.

„Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu”

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, IPS Părinte Irineu a detaliat învăţăturile pericopei evanghelice duminicale, referitoare la minunea înmulţirii pâinilor (Matei 14, 14-22). „Minunea înmulţirii pâinilor şi a peştilor ne aminteşte de un alt moment din viaţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos, când pe Muntele Fericirilor a spus: «Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca» (Matei 6, 25). Parafrazând cuvintele Mântuitorului, putem spune în duminica aceasta: nu vă îngrijiţi ce veţi mânca, pentru că Tatăl nostru Cel din ceruri poate să facă asemenea minuni şi să hrănească mii de oameni cu numai câteva pâini şi câţiva peşti. Este adevărat însă că, pentru a beneficia de grija Tatălui Ceresc, de prosperitatea materială pe care ne-o dorim, este nevoie să avem credinţă. Ne spune Mântuitorul în Sfânta Scriptură că cel care îşi leagă inima de cele materiale, de cele stricăcioase va fi stăpânit de acestea şi nu va putea sluji la doi domni, lui Dumnezeu şi lui Mamona. Prin urmare, trebuie să vedem minunea înmulţirii pâinilor din Evanghelia acestei duminici ca pe un act de credinţă, de nădejde sfântă că Dumnezeu, precum a înmulţit pâinea şi peştii odinioară, aşa va înmulţi tot ceea ce aduce bunăstare şi folos vieţii noastre, dacă noi păstrăm vie credinţa primită de la Cel Ce S-a jertfit pe Cruce pentru mântuirea noastră. Înainte însă de a vedea minunea înmulţirii pâinilor, trebuie să luăm aminte la ascultarea faţă de cuvântul lui Dumnezeu. Căci dacă vedem numai beneficiul şi nu vedem şi osteneala, înseamnă că suntem interesaţi exclusiv de lucrurile materiale. Să ascultăm întâi de toate cuvântul lui Dumnezeu, să urmăm învăţătura şi poruncile Lui, aşa cum Însuşi Mântuitorul Hristos ne îndeamnă: «Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă» (Matei 6, 33)”, a spus IPS Irineu.

La ceas aniversar, IPS Părinte Mitropolit i s-au oferit buchete de flori. La rândul lui, Mitropolitul Olteniei a mulţumit celor care l-au felicitat şi i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi hirotonia întru diacon a teologului Cătălin Florin Safciu, pe seama Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

Slujire arhierească la biserica severineană „Sfântul Ilie”

Duminica a 8-a după Rusalii a adus însemnate bucurii duhovniceşti şi pentru credincioşii severineni de la Parohia „Sfântul Mare Proorc Ilie” din cetatea de pe malurile Dunării. Aici a poposit Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La momentul potrivit, cei pregătiţi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic `Sfântul Nicodim” de la Catedrala Episcopală din municipiu, condus de Cătălin Cernătescu. În încheiere, părintele paroh Ioan Ovidiu Polexă i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Nicodim pentru aleasa bucurie prilejuită de vizita pastorală.

Comentarii Facebook


Știri recente