Liturghii arhierești în județul Botoșani

La sfârșitul săptămânii trecute, județul Botoșani s-a bucurat de prezența și de slujirile liturgice a doi ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit duminică Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Treime” din orașul Botoșani, iar Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit în aceeași zi la Mănăstirea Zosin, unde a ținut cuvânt de învățătură obștii monahale și credincioșilor prezenți la slujba arhierească, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Biserica „Sfânta Treime” din orașul Botoșani a fost duminică, 3 februarie 2013, neîncăpătoare pentru numeroșii credincioși veniți să participe la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Persoanele care nu au reușit să intre în lăcașul de cult au audiat slujba din curtea bisericii, primind la sfârșit binecuvântare de la IPS Teofan. Din soborul slujitor, alături de pr. paroh Gheorghiță Bădărău, au făcut parte și arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. ic. stvr. Marian Timofte, consilier în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. ic. stvr. Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botoșani.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei, IPS Mitropolit Teofan a evidențiat ce anume l-a determinat pe vameșul Zaheu să se apropie de Dumnezeu și să-și schimbe viața: „Cum nimic nu este întâmplător în Sfânta Scriptură, expresia «mic de statură», referitoare la vameșul Zaheu din Evanghelia rostită, ne arată că bogăția cea nedreaptă pe care o dobândise acesta îl transformase într-un om mic la suflet, doborât de lăcomia de avere, de putere și de plăcere, aplecat îndeosebi spre cele pământești. Cu toate acestea, el avea o neliniște sufletească, simțind înlăuntrul său, dincolo de vraja bogăției, că ceva îi lipsește și că, deși avea totul din punct de vedere omenesc, golul pe care îl simțea nu putea fi umplut nici de avere, nici de putere, nici de plăcere. De aceea, cu toată greutatea lăcomiei care-l ducea spre cele pământești, Zaheu îndrăznește să se înalțe ca să-L vadă pe Domnul Hristos, moment în care toate nedreptățile lui anterioare și toată urgia lui îndreptată spre cei nevinovați dispar. Mântuitorul intră în casa nedreptății a vameșului Zaheu și, fără să-l certe, fără să-l pedepsească, fără să-l alunge, stă la masă și primește din bucatele dobândite pe nedrept, făcându-l pe vameșul nedrept, prin dragostea arătată, să-și îndrepte viața”. În concluzie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a arătat ce învățături duhovnicești reies din Evanghelia zilei: „Din întâlnirea lui Zaheu cu Mântuitorul Hristos vedem și drumul nostru către Dumnezeu, căci există în viețile noastre atâta împietrire, atâta indiferență și atâta nedreptate, încât nu se poate ca în chipul vameșului despre care ne-a spus Evanghelia astăzi să nu ne regăsim și noi. Tot din episodul biblic relatat aflăm că omul, ca să-L simtă pe Dumnezeu, trebuie să se înalțe duhovnicește și să aibă o atitudine de asceză, de efort, de silire a firii, căci cu privirea la pământ și la poftele lui, el nu are cum să vadă fața lui Dumnezeu. În același timp, mai aflăm că Dumnezeu așteaptă un prilej și caută în orice clipă un pretext ca să vină în casa sufletelor noastre”.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea a numeroși copii și credincioși cu Sfintele Taine, pr. prototop Lucian Leonte a ținut un scurt cuvânt în care a vorbit despre sărbătoarea Sfintei Treimi, hramul parohiei botoșănene: „Este o mare binecuvântare pentru noi să avem în calendar sărbătoarea Preasfintei Treimi, să avem în parohie biserică cu hramul Preasfintei Treimi, să avem în casele noastre icoana Treimii și, mai ales, să avem în suflete rugăciunea către Preasfânta Treime. Înfățișarea la tronul Sfintei Treimi prin rugăciune reprezintă punctul central al vieții duhovnicești, acel fior sfânt care te cuprinde atunci când te adresezi Realității dumnezeiești personale. Mulțumim Înalt Preasfințitului Teofan că a venit în mijlocul nostru și că ne-a întărit în comuniunea noastră cu Sfânta Treime”. În continuare, pr. paroh Gheorghiță Bădărău a făcut un scurt istoric al bisericii pe care o păstorește și a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru împreuna-slujire și împreuna-rugăciune.

Construcția Bisericii „Sfânta Treime” a început în anul 1998, în timpul părintelui Marian Timofte, actualmente consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, iar din anul 2005 lucrările sunt continuate de pr. Gheorghiță Bădărău.

Liturghie arhierească la Mănăstirea Zosin

Tot duminica trecută, obștea monahală a Mănăstirii Zosin, păstorită de protos. Teodosie Pleșca, l-a avut în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. În cuvântul de învățătură rostit, PS Nicodim a explicat pericopa evanghelică a zilei, subliinind faptul că schimbarea vameșului Zaheu s-a datorat unei minuni: „Toți cei care l-au văzut pe Mântuitorul Hristos intrând în casa lui Zaheu murmurau, știind păcatele grave ale acestuia, dar ei nu știau și nu au înțeles minunea ce avusese loc, anume că Iisus îl strigase pe nume pe Zaheu, deși nu-l cunoștea. Pentru Zaheu, însă, acest lucru a fost de ajuns ca să-și dea seama că Mântuitorul Hristos este Fiul al lui Dumnezeu, Cel care are putere să ierte păcatele”. În cadrul cuvântului rostit, Preasfinția Sa a amintit și de frumusețea mănăstirii botoșănene: „Doresc să-l felicit pe părintele stareț Teodosie și pe frații și părinții care îi sunt alături pentru frumoasa lucrare de zidire a acestei mănăstiri și-L rog pe Dumnezeu să înmulțească obștea și să o întărească”.

În seara zilei de duminică, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, au vizitat casa memorială a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, ridicată în localitatea Tocileni din comuna Stăuceni, județul Botoșani. La sosirea în satul natal al Patriarhului Teoctist, în ciuda vremii neprielnice, cei doi ierarhi au fost întâmpinați de numeroși credincioși. Vizita s-a încheiat cu un cuvânt de evocare a vieții Patriarhului Teoctist, rostit de IPS Teofan, și cu depunerea de flori la bustul construit în fața casei memoriale.

Comentarii Facebook


Știri recente