Liturghie arhierească și lansare de revistă la Seminarul Teologic Dorohoi

După vizitele efectuate săptămânile trecute la seminariile teologice de la Mănăstirea Neamț și Botoșani, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent, luni, 11 februarie 2013, în mijlocul elevilor și profesorilor de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi. Întâlnirea a culminat cu lansarea revistei de poezii „Picături de sidef”, inițiativă a cluburilor de literatură și de jurnalism „Aleph” de la Seminarul Dorohoi, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

La începutul acestei săptămâni, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi a avut loc o întâlnire între IPS Mitropolit Teofan și elevii, profesorii și ostenitorii unității de învățământ de aici. Întâlnirea a debutat la primele ore ale dimineții, cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești în paraclisul seminarului, la care au participat atât elevii seminariști, cât și copiii de la grădinița ce aparține seminarului. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protoieriei Dorohoi, pr. prof. Constantin Muha, directorul seminarului, precum și și ceilalți părinți profesori.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a făcut referire, printre altele, și la ce înseamnă dobândirea adevăratei libertăți: „Destinația unui așezământ teologic, precum acest seminar, este dată de capacitatea de a înțelege, a trăi și a mărturisi împărăția cerului și de a găsi adevărata libertate, după care tinde orice inimă de tânăr. Libertatea nu trebuie trăită spre desfășurarea fărădelegii, caz în care ea devine acoperire pentru păcat, ci ea se dobândește din lupta omului cu duhurile cele viclene, când el devine puternic nu după duhul lumii acesteia, ci întru cunoașterea Fiului lui Dumnezeu, izvor al vieții veșnice. Dacă libertatea nu este trăită și mărturisită în adevăratul ei sens, omul devine izvor fără de apă și nor fără de ploaie, nu-și găsește rostul și este expresie a dezamăgirii și a tragediei. Elevul seminarist este destinat să ajungă la libertatea fiilor lui Dumnezeu și să fie izvor de apă, aluat care dospește frământătura, lumină a lumii și sare a pământului”.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. director Constantin Muha a adresat un cuvânt de bun venit Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, evidențiind frumusețea și solemnitatea zilei: „Ne bucură și ne motivează faptul că IPS Mitropolit Teofan ne trece pragul seminarului de câte ori are ocazia, sfătuindu-ne cum să pregătim acești copii pentru viața Bisericii, pentru viitorul țării și al neamului. Astăzi e zi de sărbătoare pentru școala noastră, instituție de învățământ care în acest an împlinește 90 de ani de la înființare și 2 decenii de la reînființare”.

După slujba Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat fiecare clasă a Seminarului „Sfântul Ioan Iacob”, discutând cu seminariștii și cu profesorii lor, și dăruindu-le fiecăruia câte o iconiță și un calendar.

Lansarea revistei „Picături de sidef”

Începând cu ora 13:00, în „Sala Albă” din incinta Seminarului Dorohoi, în prezența Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, a cadrelor didactice și a oficialităților locale ale orașului Dorohoi, membrii cluburilor de literatură și de jurnalism „Aleph” din cadrul seminarului au lansat revista de poezii „Picături de sidef”, fiecare elev autor recitându-și propriile creații. Momentul artistic a continuat cu sceneta „De-ale lui Păcală” interpretată de trupa „Șturlubaticii”, coordonată de prof. Cristina Ionela Ignat, precum și cu câteva piese muzicale în interpretarea membrilor grupului „Allegria” al clubului folk de la Seminarul Dorohoi, acompaniați de domnul profesor Daniel Hariga. De asemenea, membri ai cluburilor „Aleph” de la seminariile teologice din Iași și Botoșani, prezenți la eveniment, au susținut câte un moment artistic.

Vizita Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit la Dorohoi s-a încheiat cu o întrevedere cu cadrele didactice ale seminarului și cu prânzul luat împreună cu elevii și profesorii la cantina seminarului.

„Am avut un vis care acum a devenit realitate”

Primul număr al revistei „Picături de sidef” are 50 de pagini și cuprinde creații literare ale elevilor seminariști Adăscăliței Loredana Adelina, Ropotă Loredana Alexandra, Ibănișteanu Roxana, Hrițuleac Andrei, Prodan Roxana, Ecaterina Muha și Cosmin Iurea. Mai multe detalii despre inițiativa de a crea o revistă a seminarului ne-a oferit Loredana Adelina Adăscăliței, coordonator al Clubului de Literatură „Aleph” al Seminarului Dorohoi: „Am încercat prin această revistă să dăruim și altora din preaplinul sufletului nostru și nu regretăm acest lucru, fiindcă am avut un vis care acum a devenit realitate. Intenționăm ca viitorul număr al revistei să fie mai bogat și să implicăm și celelalte cluburi în organizarea lui”. De asemenea, profesoara de limbă și literatură română Cristina Ionela Ignat ne-a vorbit despre activitățile literare ale seminarului de-a lungul timpului, evidențiind și frumoasa colaborare cu „Aleph”: „În anul 2003 am înființat Cenaclul Haris, îndemnându-i pe elevii seminariști către diferite secțiuni cum ar fi creație și dramatizare. Astăzi am participat la lansarea revistei «Picături de sidef» a cluburilor «Aleph», prin care tinerii seminariști demonstrează că lumea de astăzi are nevoie de sensibilitate, de frumusețe, de hrană spirituală, de îndemnul de a se întoarce și de a se apleca cu mai multă atenție, seriozitate și plăcere către taina lecturii. Am fost plăcut impresionată și țin să felicit inițiativa înființării cluburilor «Aleph», pentru că, dacă unii elevi nu au avut curaj să participe la ședințele Cenaclului Haris, având impresia că există prea multă rigurozitate, au pășit cu multă încredere pragul «Aleph», unde și-au descoperit talentul de a scrie”.

Despre bucuria de a fi aleph-ist a vorbit Loredana Alexandra Ropotă, coordonator al Clubului de Jurnalism al Seminarului Dorohoi: „Dacă la început unii dintre noi erau mai rezervați, acum putem spune cu siguranță că «Aleph» ne-a unit și ne-a demonstrat că prin muncă și dăruire, unite cu ceva distracție, nimic nu e imposibil”. „«Aleph» înseamnă foarte mult pentru mine. Mulțumesc în mod special trainerilor care au fost alături de noi și Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru finanțare”, a adăugat și Andrei Hrițuleac, secretar al Clubului de Literatură „Aleph” – Seminarul Dorohoi.

Rețeaua de cluburi „Aleph” este o inițiativă a elevilor din cadrul seminariilor teologice din Arhiepiscopia Iașilor. Scopul acestor cluburi este de a crea comuniune și de a dezvolta pasiunile care îi unesc pe seminariști. „Aleph” este structurat în cluburi de literatură, jurnalism creștin, teatru și muzică, iar mottoul sub care membrii participă la întâlniri și activități este „Dă glas pasiunii tale!”.

Comentarii Facebook


Știri recente