Liturghie arhierească pe Muntele Ceahlău

Pelerinii din toată țara au urcat, pe 6 august, Muntele Ceahlău, participând la hramul Mănăstirii ‘Schimbarea la Față’. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de 40 de preoți și diaconi, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Ceahlăul – muntele cel sfânt al Moldovei – a adunat pe vârful său în rugăciune peste 700 sute de credincioși din mai multe colțuri ale țării, în ziua în care Biserica noastră a sărbătorit praznicul Schimbării la Față. Unii pelerini au pornit spre vârful muntelui din stațiunea Durău sau de la Schitul Stănile încă din după-amiaza zilei de 5 august, după ce s-au rugat în cadrul slujbei hramului Bisericii ‘Sfântul Ioan Iacob’ a Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț. Alții, copii, tineri sau bătrâni, și-au îndreptat pașii spre așezarea monahală de pe Muntele Ceahlău înainte de răsăritul soarelui, în ziua hramului. Înalt Preasfințitul Teofan a urcat de la Stănile spre vârful muntelui, alături de credincioși, preoți și monahii de la mănăstirile din Moldova. Pe parcursul traseului s-au rostit rugăciuni și s-a cântat ‘Cuvine-se cu adevărat’, creându-se o atmosferă de pace și liniște sufletească. Pe o scenă amenajată în apropierea bisericii de pe Muntele Ceahlău a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfințitul Teofan. Din soborul de slujitori au mai făcut parte părinți protopopi, stareți de la mănăstirile nemțene și alți preoți din țară. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri din Asociația Studenților Creștini Ortodocși – filiala Iași și din Asociația Tineretul Ortodox Român, dirijat de pr. Marian Macuc.

‘Schimbarea la Față este clipa pe care o așteaptă călugării și creștinii din lume’

Înalt Preasfințitul Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Schimbării la Față. ‘Pentru noi și pentru a noastră mântuire, Dumnezeu Iisus Hristos Și-a arătat pe muntele cel sfânt strălucirea dumnezeirii Sale. Mântuitorul S-a schimbat la față fiind înconjurat de lumina dumnezeirii Sale. Această lumină îi cuprindea în aureola ei de foc pe marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise și Ilie. Lumina cea de foc atingea pe cei trei ucenici Petru, Iacov și Ioan, dar și întreaga creație a lui Dumnezeu. După urcușul pe acest munte și Sfânta Liturghie care s-a săvârșit, nădăjduiesc că ceva din sufletul fiecăruia s-a schimbat pentru o clipă. Nădăjduiesc că, într-o formă poate necunoscută de noi, am luat parte la ceea ce au trăit Apostolii Petru, Iacov și Ioan pe Muntele cel Sfânt. Schimbarea la Față este țelul pe care trebuie să-l urmărească cei care viețuiesc în mănăstiri sau sihăstrii și în lume. Acela care nu are lumina cea neînserată, cea necreată, focul cel mistuitor, harul cel de văpaie, Duhul cel sfânt, curățitor, izbăvitor și mântuitor încă din această viață, chiar dacă în parte, nu poate dobândi împărăția cerurilor. Schimbarea la Față este clipa pe care o așteaptă călugării și creștinii din lume pentru ca o picătură de har să-și găsească locaș în inima lor. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască pacea Sa, harul Său, lumina Sa cea necreată, care să se așeze în chivotul sufletului nostru’, a spus Înalt Preasfințitul Teofan.

Protos. Casian Florea, starețul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan și credincioșilor care s-au ostenit și au urcat Muntele Ceahlău pentru a se ruga împreună. La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a citit o rugăciune de dezlegare.

‘E minunat cum rugăciunea se împletește cu frumusețea reliefului’

Credincioșii care au urcat Muntele Ceahlău ne-au mărturisit bucuria petrecerii lor în rugăciune, deși urcușul a fost dificil. ‘De câțiva ani vin la hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău și mulțumesc lui Dumnezeu pentru această binecuvântare. E minunat cum rugăciunea se împletește cu frumusețea reliefului pe care l-a lăsat Dumnezeu aici’, a mărturisit Elena Vorniceanu din Brașov, care a urcat muntele pe la Stănile. ‘Am venit cu evlavie și credință în Dumnezeu pe vârful Muntelui Ceahlău pentru că nu am fost niciodată. Am plecat de vineri dimineață din stațiunea Durău și am mers timp de trei ore pe jos. A fost greu acest traseu pentru că am o vârstă înaintată, însă credința în Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem. Este prima dată când vin pe acest munte și pot spune ca este foarte frumos ce am văzut aici. Voi rămâne cu această amintire plăcută în suflet cât voi trăi’, a spus Leonte Maria din localitatea Tătăruși, județul Iași. ‘Am pornit dimineață la ora 5:00 de la Durău ca să particip aici la slujba Sfintei Liturghii. Un alt motiv pentru care am dorit să urc a fost acela de a vedea Muntele Ceahlău. Am admirat frumusețea peisajului și m-am bucurat alături de sutele de drumeți care au ales să urce pe acest munte’, a declarat Elisabeta Ulcu din localitatea Tazlău, județul Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente