Liturghie arhierească oficiată de IPS Teofan la Țuțora

Momente pline de emoție și de bucurie pentru credincioșii parohiei Țuțora, Protopopiatul Iași 2, unde, în Duminica după Botezul Domnului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Evenimentul a fost cu atât mai important pentru parohia situată pe malul drept al Prutului, cu cât a reprezentat și un fapt istoric, fiind prima vizită a Înalt Preasfințitului Teofan în această localitate și împlinindu-se 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Țuțora s-a dovedit ieri neîncăpătoare pentru numeroșii credincioși veniți să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Din soborul slujitor, alături de pr. paroh Vasile Ciornovalic și de preoți din localitățile vecine, a făcut parte și pr. Vilie Doroșincă, protopopul Protoieriei Iași 2. Slujba arhierească, la care au participat și oficialități locale, a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, după care a urmat Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană fiind date de un grup de teologi. După citirea Apostolului de la Efeseni 4, 7-13 și a Evangheliei de la Matei 4, 12-17, a urmat cuvântul de învățătură al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. În prima parte a predicii, Înalt Preasfinția Sa a făcut referire la importanța Tainei Botezului: „Biserica a rânduit să avem o duminică numită de după Botezul Domnului Hristos, arătând prin aceasta că Taina Botezului, prin care, cu certitudine, toți cei de față am trecut când eram prunci, este o taină care se prelungește de-a lungul întregii noastre vieți. Cum sărbătoarea Botezului nu este celebrată și cinstită de creștini doar în ziua de 6 ianuarie, ci în toate zilele până în prima duminică de după Botez, tot așa și ceea ce se întâmplă la botezul fiecărui om trebuie să se perpetueze în fiecare zi. Dar de ce este necesară această conștiință a faptului că noi suntem botezați în numele Sfintei Treimi? Răspunsul ni-l dă Sfântul Pavel în Apostolul citit astăzi, în care se mărturisește adevărul că, prin Botez, Dumnezeu ne rânduiește fiecăruia un loc în Biserica Sa, pentru ca fiecare în partea lui să facă lucrul slujirii Bisericii, a societății, a familiei, spre zidirea trupului lui Hristos. În ciuda păcatelor, slăbiciunilor și căderilor noastre, suntem chemați să actualizăm în permanență taina cea adâncă a propriului nostru botez, până când se vor împlini, după spusele Marelui Apostol, unitatea credinței, cunoașterea Fiului lui Dumnezeu, ajungerea la vârsta bărbatului desăvârșit, la vârsta deplinătății în Hristos; iar primul pas prin care putem ajunge la aceste ținte îl reprezintă Sfântul Botez”.

În a doua parte a cuvântului rostit, IPS Teofan a explicat Evanghelia zilei: „Unul din primele cuvinte rostite de Mântuitorul Hristos în timpul propovăduirii Sale a fost „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat împărăția cerurilor”. Nu există o altă cale prin care omul să fie credincios propriului său botez, nu există un alt drum ca omul să rămână fidel jurământului pe care pentru noi nașii noștri l-au rostit la botez, anume „mă lepăd de Satana și mă unesc cu Domnul Hristos”, decât pocăința. Fiind oameni cu slăbiciuni, se cuvine să conștientizăm prezența păcatului în noi, care ne duce la starea de pocăință, căci după spusele Sfântului Nifon, episcopul Constanțianei, Dumnezeu nu judecă pe păcătoși, ci pe cei care nu s-au pocăit de păcatele lo . Păcătosul, oricât de grea ar fi greșeala sa, dacă strigă la Dumnezeu cu gând de iertare, dacă se ridică, dacă nu deznădăjduiește și dacă încearcă să-și pună ordine în viața lui, poate fi așezat de Dumnezeu în rândul drepților Săi”.

Satul Țutora – o comunitate sută la sută ortodoxă

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea a numeroși credincioși cu Sfintele Taine, pr. prototop Vilie Doroșincă a ținut un cuvânt de mulțumire: „Profitând de această ocazie, vreau să-mi manifest deplina bucurie și mulțumire, atât din partea mea, cât și a credincioșilor, pentru faptul că, la început de an, Înalt Preasfințitul Părintele nostru Mitropolit Teofan a rânduit pentru duminica aceasta să oficieze Sfânta Liturghie în parohia Țuțora a protopopiatului nostru. Grija părintească a Înalt Preasfințitului nostru față de toți enoriașii și preoții din eparhia noastră reprezintă o bucurie și o binecuvântare”. În continuare, părintele protopop a vorbit despre activitățile parohiei „Nașterea Maicii Domnului” – Țuțora, subliniind totodată un lucru foarte important, anume că în parohia de la malul drept al Prutului nu există nici un membru al vreunei secte străine de învățătura ortodoxă strămoșească. În continuare, pr. paroh Vasile Ciornovalic a făcut un scurt istoric al localității Țuțora și al bisericii de aici, care a început să fie construită în anul 1913.

Minunea din anul 1947

Atestată documentar în 1448, de numele localității Țuțora se leagă întâmpinarea de către mitropolitul Ghedeon al Moldovei a țarului Petru cel Mare, venit într-o vizită în Moldova, în timpul domnitorului Dimitrie Cantemir. După 1812, o parte din localitatea Țuțora este anexată Imperiului Rus și dispare cu timpul. Un alt fapt deosebit legat de Țutora îl reprezintă și venirea în această localitate a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, în luna iunie a anului 1947, ca urmare a secetei nemiloase din acel an. La o oră de la venirea moaștelor Sfintei, a început să plouă. În amintirea acelei minuni, în curtea bisericii din Țuțora au fost ridicate două troițe.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…