Liturghie Arhierească la Parohia Ciumărna

Duminică, 10 mai 2015, în Duminica a V-a după Paşti, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Ciumărna. Alături de Preasfinţia Sa au slujit un ales sobor de preoţi şi diaconi, la slujbă fiind prezenţi credincioşii acestei parohii, dar şi fiii satului şi credincioşi din parohiile învecinate, după cum ne-a spus Arhid. Adrian onica.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ciprian-Ionuţ Daniliuc, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot.

După săvârşirea Sfintei Liturghii şi rostirea cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială, lucrări începute în urmă cu trei ani, odată cu instalarea ca preot paroh a Preacucernicului Părinte Cătălin Lucaci.

Repere istorice

Situată la poalele Munţilor Meseş, în imediata apropiere a Municipiului Zalău, localitatea Ciumărna a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1460.

Din jurul anului 1700, în satul de la poalele Meseşului dăinuieşte biserica de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Aceasta a fost ridicată pe actualul loc datorită unei verosimile întâmplări: bătrânii spun că lemnele pentru construcţie au fost aduse din partea de răsărit a satului, iar carele ce aduceau lemnul au ajuns pe acest loc, unde uneia i s-a rupt osia, alteia jugul, iar alteia hamurile cailor. În această situaţie s-a hotărât strămutarea satului de unde era şi construirea bisericii aici. Actualmente locaşul de cult se află într-o stare bună de conservare, aici săvârşindu-se Sfânta Liturghie doar o dată pe an, în ziua hramului.

Şi pentru că astăzi este şi Ziua regalităţii în România, trebuie menţionat faptul că în memoria satului se păstrează şi momentul în care, în anul 1938, Majestatea Sa, regele Carol al II-lea s-a oprit întâmplător la Ciumărna şi a vizitat bisericuţa de lemn, a cunoscut starea de spirit atât de unitară a locuitorilor şi a hotărât să schimbe denumirea din forma maghiară a satului cu cea de „Poiana Meseşului”, apoi a dispus ridicarea unei biserici, să fie sistematizat satul cu uliţe lărgite şi case aliniate pentru a deveni un sat model. A dispus de asemenea construirea unui sanatoriu pentru suferinzii de TBC şi o fântână arteziană în sat. Din nefericire doar primele două puncte s-au înfăptuit, celelalte rămânând doar înscrisuri în dosare. Astfel, timp de scurtă vreme, satul a purtat denumirea atât de frumoasă şi românească de „Poiana Meseş”. Au venit însă zilele de 17 şi 18 septembrie 1940 care au adus nori negri asupra satului, din care s-a pornit ploaia de sânge a nevinovaţilor martiri din Treznea şi Ciumărna, care au căzut sub rafalele de gloanţe ce au ucis atâtea vieţi nevinovate. Au murit atunci în satul Treznea 86 de persoane, iar în Ciumărna 12 persoane. Vârsta celor ucişi era între 2 şi 85 de ani.

Biserica actuală a satului, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, o adevărată catedrală între satele de peste Muntele Meseş, a fost ridicată între anii 1976-1990 şi are o arhitectură întru totul deosebită.

Comentarii Facebook


Știri recente