Liturghie arhierească la Mănăstirea Radu-Vodă din Capitală

La Mănăstirea Radu-Vodă din Bucureşti a fost oficiată astăzi, 25 octombrie 2015, slujba Sfintei Liturghii de către un sobor de ierarhi format din Înaltpreasfinţitul Părinte Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, și Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de care s-au aflat preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos a evidenţiat învăţăturile din Pericopa Evanghelică citită astăzi.

Înaltpreasfinţia Sa a arătat că lăcomia și patimile de tot felul îi fac pe mulți dintre cei care se declară astăzi creștini să-L alunge pe Mântuitorul, la fel ca odinioară locuitorii din ținutul Gherghesenilor.

„Bunul Dumnezeu l-a înzestrat pe om cu virtuţi însă căderea în păcat a transformat, a schimbat aceste virtuţi ale omului în patimi şi aceste patimi am putea să le asemănăm cu porcii pe care îi creşteau evreii din ţinutul Gadarenilor. Şi sunt trei dintre ele mai mari care deschid de fapt poarta şi celorlalte patimi ca să pătrundă înlăuntrul nostru. Egoismul, mândria şi preamărirea sau închinarea la trup. Cum am putea noi astăzi să luptăm împotriva acestor patimi? Mergem la spitalele cele duhovniceşti care nu sunt altceva decât bisericile şi în mod special la mănăstiri. Şi intrăm în această perioadă sau în această etapă de vindecare, de terapie pe care ne-o recomandă Biserica. Şi care este această educaţie ? Este viaţa ascetică, viaţa de nevoinţă. Adică postul, rugăciunea şi viaţa curată”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul i-a mulțumit oaspetelui grec pentru prezența sa printre monahii și credincioșii Mănăstirii Radu Vodă. De asemenea, Preasfinţia Sa a punctat câteva elemente din activitatea Mitropolitului de Drama, despre care afirmat că este un ierarh binecunoscut credincioșilor ortodocși români.

„Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavlos este cunoscut Bisericii din România şi poporului nostru mai ales prin cele două vizite pe care le-a făcut în România, una ca Arhimandrit în urmă cu vreo 10 ani în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, şi alta în urmă cu 5 ani când a slujit la Bucureşti la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Înaltpreasfinţia Sa a absolvit Facultatea de Teologie Aristotel din Tesalonic, a urmat cursurile de master şi apoi cursurile de doctorat. A fost pentru o perioadă de timp stareţul Mănăstirii Sfântul Antonie din Veria şi apoi al cunoscutei Mănăstiri Panagia Soumela. A fost întronizat în această demnitate ca Mitropolit de Drama în data de 19 noiembrie 2005. Înltpreasfinţitul Părinte Pavlos a dorit să slujească Sfânta Liturghie astăzi în această biserică a Mănăstirii Radu Vodă”, a precizat Preasfinţia Sa.

Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, împreună cu ceilalţi membri ai delegaţiei greceşti, a adus în România racla cu moaştele Sfinţilor Trei Ierarhi de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Sfântul Munte Athos, cu prilejul Sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

Comentarii Facebook


Știri recente