Liturghie arhierească la Mănăstirea Radu Vodă

În Duminica a XXVIII-a după Rusalii, la Mănăstirea Radu Vodă, din cetatea Bucureștilor, credincioșii au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a slujit împreună cu un ales sobor de ieromonahi și ierodiaconi, după cum informează site-ul www.manastirearaduvoda.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a arătat că Evanghelia pe care am ascultat-o astăzi, ne înfățișează Pilda celor poftiți la cină.

„Societatea în care trăim este foarte rece și distantă, deoarece tot mai puțini oameni se gândesc să îi invite pe cei dragi ai lor la cină. În jurul mesei îmbelșugate, pregătite cu dragoste și efort, altfel se leagă prieteniile, altfel sunt întreținute relațiile interumane, iar cel mai trist lucru este ca cineva să fie nevoit să cineze singur, lipsit de comuniunea familială. Cel care se ostenește cu pregătirea cinei, face acest lucru cu multe zile înainte, așteptând cu nerăbdare oaspeții. Mare este dezamăgirea și durerea celui care se ostenește, când vede că cei pentru care a muncit încep, rând pe rând să se scuze că nu mai pot onora invitația.

Despre o astfel de întâmplare se vorbește în Evanghelia de astăzi. Ideea Stăpânului care pregătește masă mare, o găsim de multe ori în Sfânta Scriptură, fie sub formă de ospăț, fie sub formă de cină, fie sub formă de nuntă, făcând trimitere la Taina Sfintei Împărtășanii, din care suntem chemați toți să gustăm.

În această pildă Mântuitorul Iisus Hristos vorbește despre universalitatea mântuirii.Prin întruparea și jertfa Sa de pe Cruce, tot neamul omenesc este chemat să guste dinOspățul Stăpânuluiși să vadă căbun este Domnul.

Lovindu-se de atâtea refuzuri și scuze, Stăpânul cheamă la cinăpe săraci, pe neputincioşi, pe orbi, şi pe şchiopi,adică persoanele cele mai neînsemnate și disprețuite din societate, arătând prin aceasta, că Sfânta Euharistie nu se adresează numai celor de bun neam, ci se adresează tuturor celor care cred și răspund cu dragoste la chemarea primită.

Mântuitorul îi condamnă pe cei care în ultima clipă anunță că nu mai pot veni la cină, nu pentru că și-au cumpărat țarine, sau perechi de boi, sau pentru că și-au luat femeie, ci pentru că s-au preocupat mai mult de aceste lucruri, nemairămânându-le timp și pentru Stăpân. Aceste lucruri nu sunt rele în sinea lor, dar dacă ne facem un scop din ele, ajungem să ne îndepărtăm de Cina Domnului.

În societatea secularizată în care trăim există foarte multe pretexte de a nu veni la Biserică și de a nu primi Sfânta Împărtășanie.Orice Sfântă Liturghie la care participăm ne folosește sufletește și ne aduce mai aproape de Dumnezeu, precum și fiecare Liturghie pierdută fără pricină binecuvântată ne îndepărtează de comuniunea euharistică.

Acum, în pragul sărbătorilor Nașterii Domnului, fiecare dintre noi trebuie să auzim glasul Stăpânului care ne invită la cină. Să luăm aminte ca niciunul dintre păcatele noastre să nu ne facă să Îl refuzăm pe Domnul și Sfânta Lui Jertfă, întrucât la fiecare Liturghie, în chip tainic, Mântuitorul se răstignește pe Sfântul Jertfelnic, iar noi de cele mai multe ori suntem indiferenți la jertfa Sa”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Comentarii Facebook


Știri recente