Liturghie Arhierească la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Elevii și cadrele didactice de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor, marți, 02 februarie 2016, la prăznuirea Întâmpinării Domnului, pe Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în capela liceului ce poartă hramul Sfinților Trei Ierarhi. Alături de Preasfinția Sa au slujit: Părintele Arhim. Antonie Pința, directorul liceului, Părintele Petru Brisc, cadru didactic în cadrul liceului și părinții diaconi de la Centrul Eparhial, a precizat Părintele Arhid. Adrian Onica.

La slujbă au participat elevii din clasele de liceu, precum și cei din clasele primare, alături de profesorii lor, precum şi credincioşi care duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare, sunt prezenți la Sfânta Liturghie la capela liceului.

Clasa cu profil teologic înființată în anul 2004 în cadrul Școlii Normale Gheorghe Șincai, a devenit instituție de sine stătătoare începând cu anul 2008, sub denumirea de Seminarul Teologic Liceal Ortodox Zalău. Până în prezent au absolvit această școală 18 generații de tineri, peste 60 dintre aceștia devenind slujitori ai altarului ca preoți sau diaconi. Din anul 2009, Seminarul Teologic Liceal Ortodox și-a schimbat denumirea în Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”.

Liceul dispune de o bază materială bună, corespunzătoare pentru desfăşurarea unui proces instructiv – educativ eficient: săli de clasă moderne, două săli multimedia, cabinete de limbi clasice şi limbi moderne, un laborator de informatică, un laborator de ştiinţe dotat în 2008 cu mijloace moderne specifice disciplinelor în cauză, un cabinet metodic – punct de documentare pentru orientarea în carieră, ce oferă cadrelor didactice şi elevilor responsabili cu revista şcolii acces la internet și bibliografie psiho-pedagogică, precum și o bibliotecă cu peste 3.000 de volume.

Începând cu anul şcolar 2011 – 2012, în cadrul Liceului Ortodox funcționează și clase de învățământ primar, având în momentul de față ciclul primar complet, începând de la clasa pregătitoare, dar având formată și clasa a V-a.

Paraclisul cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” a fost amenajat la etajul al II-lea al liceului, fiind târnosit în anul 2003 de către Preasfințitul Părinte Petroniu. Cu timpul, datorită necesităților de ordin practic, paraclisul a fost extins ca spațiu, noile lucrări fiind sfințite în ziua de 30 ianuarie 2008. În acest paraclis, pe lângă programul zilnic de rugăciune al elevilor se desfășoară și activitățile de practică liturgică efectuate de către clericii nou hirotoniți din Eparhie.

Comentarii Facebook


Știri recente