Liturghie arhierească la hramul Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Pașcani

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” a Spitalului Municipal de Urgențe Pașcani și-a serbat ieri hramul. Duminică seara, după slujba Vecerniei, pacienții au primit daruri și iconițe. Ieri-dimineață, PS Calinic Botoșăneanul a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” a Spitalului Municipal de Urgențe Pașcani. Lăcașul de închinăciune, care a îmbrăcat straie de sărbătoare la o zi după Botezul Domnului, este singura biserică din Protopopiatul Pașcani închinată Înaintemergătorului Domnului. Duminică seară, Vecernia unită cu Litia a fost oficiată de pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani, alături de soborul de preoți din Pașcani și din parohiile apropiate orașului. Părintele protopop Pavel Postolachi a adresat cu acest prilej o predică în care a vorbit despre viața Sfântului Ioan Botezătorul. Slujba de seară a fost urmată de o activitate social-filantropică desfășurată cu sprijinul unor tineri voluntari din Pașcani. „După sărbătorile de iarnă, spitalul se umple de pacienți care necesită un tratament medical constant. Fiecare bolnav a primit un pachet cu hrană și o iconiță cu Sfântul Ioan Botezătorul”, a relatat pr. Ioan Gigi Daniel, misionar de caritate la Spitalul Municipal de Urgențe din Pașcani și secretar al Protopopiatului Pașcani.

Moment deosebit pentru personalul spitalului

Programul liturgic a continuat ieri-dimineață cu Sfânta Liturghie, oficiată de PS Calinic Botoșăneanul. Preasfinția Sa a adresat cu acest prilej un cuvânt de învățătură în care a arătat personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul. De asemenea, Episcopul-vicar al Eparhiei Iașilor a amintit de lucrările de construcție ale bisericii din incinta Spitalului Județean de Urgențe din Pașcani. „PS Calinic Botoșăneanul este unul dintre ctitorii bisericii noastre, întrucât a supravegheat îndeaproape toate lucrările de înălțare a acestui sfânt lăcaș”, a relatat pr. Ioan Gigi Daniel, care a amintit că ieri a fost oficiată pentru prima dată Sfânta Liturghie arhierească în ziua pomenirii ocrotitorului sfântului lăcaș din incinta Spitalului Pașcani. „Prezența Preasfințitului Calinic Botoșăneanul a reprezentat pentru noi un moment de bucurie întrucât am trăit din plin sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. A fost un moment deosebit pentru personalul medicafl și administrativ al spitalului. O parte dintre ei au stat foarte puțin în biserică, întrucât astăzi (n.r. ieri) suntem într-o zi de lucru, mai ales că Spitalul Municipal din Pașcani are de ceva timp titulatura de „Spital de Urgență”. Din acest motiv, spitalul asigură asistența medicală de urgență pentru o arie foarte întinsă de localități. Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste momente frumoase și de binecuvântare la început de an”, a mai adăugat pr. Ioan Gigi Daniel.

Sărbătoare la Biserica Mărăței 1 din Piatra Neamț

Un sobor de 40 de preoți a săvârșit duminică seara slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” – Mărăței 1 din Piatra Neamț. Din soborul de preoți a făcut parte și pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț. „Sfânta Liturghie a fost oficiată astăzi (n.r. ieri) de un sobor mare de preoți de la mai multe parohii și mănăstiri din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. La final a fost săvârșit Parastasul pentru ctitorii bisericii noastre. La slujba hramului avem grijă să ne amintim de cei care s-au ostenit pentru a ne lăsa un lăcaș de închinăciune unde să-L cinstim pe Dumnezeu și pe sfinții Lui. Atât în ajunul sărbătorii, cât și în ziua pomenirii Sfântului Ioan Botezătorul s-a organizat o agapă frățească. I-am avut în vedere pe asistații cantinei noastre sociale, cărora li s-au oferit pachete cu alimente și iconițe. În după-amiaza zilei hramului ne-am deplasat la Spitalul Județean din Piatra Neamț pentru a dărui bolnavilor pachete cu alimente și iconițe. De asemenea, au fost intonate câteva cântări și tropare pentru a-i bucura pe cei aflați în suferință”, a spus pr. paroh Vasile Păvăleanu, care este și directorul adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Orașul Piatra Neamț este ocrotit de Sfântul Ioan Botezătorul, care are două biserici ridicate în cinstea Înaintemergătorului Domnului: Biserica „Sfântul Ioan” – Domnesc și Biserica Mărăței. „Cele două biserici aduc binecuvântarea Sfântului Ioan Botezătorul asupra întregului oraș. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți cei care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul și pe locuitorii orașului Piatra Neamț”, a adăugat pr. paroh Vasile Păvăleanu.

Comentarii Facebook


Știri recente