Liturghie Arhierească la cea mai veche mănăstirea maramureşeană

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, marți, 02 februarie 2016, Sfânta Liturghie Arhierească, în biserica Mănăstirii Moisei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi și în prezența a numeroși credincioși, a precizat Andrei Fărcaş.

Din soborul slujitor au făcut parte: arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial, arhim. dr. Timotei Bel, stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhie, pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, stareţi de mănăstiri, preoţi din parohiile de pe văile Izei şi Vişeului, preoţi din obştea mănăstirii, în frunte cu arhim. Teofil Pop, stareţul sfântului locaş, diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a vorbit despre Întâmpinarea Domnului la templu de către Dreptul Simeon, prezentând credincioşilor nu numai evenimentul în sine, ci şi contextul în care s-a petrecut, precum şi învăţăturile duhovnicești care se desprind din Pericopa Evanghelică.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigeheteanul a acordat primarului distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană pentru laici” pentru construirea şi asfaltarea drumului către mănăstire, realizând un circuit al accesului, necesar mai ales în perioada hramurilor, când fluidizarea circulaţiei este absolut necesară. Fiecare primar care va construi drumuri modernizate către cele 30 de mănăstiri şi 10 schituri din Eparhie va primi această distincţie, a spus Preasfinţitul Părinte.

Arhimandritul Teofil Pop i-a oferit Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, ca semn de mulţumire şi preţuire, o icoană a Maicii Domnului.

Mănăstirea Moisei este cea mai veche mănăstire maramureşeană, funcţionând neîntrerupt de patru secole. Ea a avut, de-a lungul acestei perioade, un rol important în păstrarea Ortodoxiei ţinutului.

Comentarii Facebook


Știri recente