Liturghie arhierească la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi, 14 octombrie 2015, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi. La această mare sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala Patriarhală de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi.

S-a îngrijit într-o stare de trezvie permanentă să ţină aprinsă candela sufletului

În cuvântul de învăţătură, rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preasfinţia Sa a spus că în întreaga viață Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost o împlinitoare a îndemnurilor lui Hristos.

„Pilda aceasta a fecioarelor celor înţelepte şi neînţelepte a fost aleasă să fie citită la sărbătorirea sfinţilor cuvioşi şi sfintelor cuvioase pentru că nimeni nu se aseamănă mai mult cu fecioarele înţelepte din Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos ca sfinţii cuvioşi sau ca sfintele cuvioase. De aceea, când facem pomenirea Sfintei Cuvioase şi Mult Milostive Maicii noastre Parascheva de la Iaşi am ascultat din nou această Evanghelie pentru că Sfânta Parascheva în viaţa ei a împlinit rostul acestor fecioare înţelepte din Evanghelie, adică s-a îngrijit într-o stare de trezvie permanentă să ţină aprinsă candela sufletului, candela credinţei, nevoinţelor, candela iubirii aproapelui încă din copilărie”.

Sfânta Cuvioasă Parascheva I-a urmat lui Hristos încă din copilărie

„Sfânta Cuvioasă Parascheva rămâne un model pentru noi indiferent de vârsta pe care o avem pentru că vedem că ea I-a urmat lui Hristos încă din copilărie şi desi a murit în floarea vârstei, la 27 de ani, vedem că a trăit ca o adevărată sfântă care L-a iubit pe Dumnezeu din toată inima ei, dăruindu-I şi închinându-I întreaga viaţă, desi scurtă. Şi vedem că lucrul acesta s-a împlinit adeseori în istorie. Foarte mulţi tineri provenind ca şi ea din familii bogate, tineri care au avut o carieră socială, culturală, politică, au părăsit lumea pentru a se dedica în Priveghere şi în nevoinţă lui Dumnezeu. Şi lucrul acesta nu este firesc doar pentru secolele trecute”, a mai explicat Preasfinţia Sa.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la Slujba Utreniei de către Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, dirijat de Părintele Arhid. Mihail Bucă, iar la Sfânta Liturghie de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, dirijată de Luminiţa Guţanu.

Comentarii Facebook


Știri recente