Liturghie arhierească la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, astăzi, 18 noiembrie 2012, în Duminica a XXVI-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvânt de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a arătat că: „Parabola care s-a citit astăzi la Sfânta Liturghie este precedată în Evanghelia după Sfântul Apostol și Evanghelist Luca de un episod în care cineva din mulțime i-a cerut Mântuitorului Iisus Hristos să intervină pentru a-l determina pe fratele său să-și împartă moștenirea cu el. Domnul îi spune: Omule, oare cine M-a pus pe Mine judecător și împărțitor peste voi, apoi adaugă către mulțime să se păzească de lăcomie pentru că ce-i va folosi cuiva dacă îi prisosește avuțiile sale. Apoi, Mântuitorul a rostit această parabolă despre bogatul căruia i-a rodit țarina, un om care avea foarte multe calități de altfel. Era priceput, harnic, muncitor, întreprinzător chiar, pentru că văzând belșugul roadelor s-a hotărât să-și construiască un hambar mai mare. Bogăția se pare că a adunat-o cinstit, în sudoarea muncii sale și a slujitorilor săi, dar marea lui greșeală este că nu se raportează la Dumnezeu și la semenul său aflat în necaz și suferință, ci se gândește doar la el însuși. Egoismul său este exprimat în textul Evangheliei prin folosirea repetată a pronumelui posesiv: al meu”.

„Sfinții Părinți ai Bisericii, în tâlcuirea acestei parabole, ne spun că adevărata pace și bucurie sufletească nu o putem dobândi decât numai în Dumnezeu prin unirea cu El în semenul și aproapele nostru pe care trebuie să îl iubim așa cum îl iubim pe Atotmilostivul Dumnezeu. Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din tot cugetul tău și din toată inima ta și pe aproapele tău ca pe tine însuți. Adică, iubindu-l pe Dumnezeu îl cinstim pe aproapele nostru pentru că Hristos Domnul se identifică cu toți cei aflați în suferință și în căutare de sine, cu toți cei neluați în seamă, cu toți cei care sunt în necazuri și strâmtorări”, a mai spus Preasfințitul Părinte Macarie.

În cadrul Sfintei Liturghii s-a citit PASTORALA SFNTULUI SINOD: 2012 – Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente