Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană din Craiova

În cea de a XXXI – a Duminică de după Rusalii, închinată minunii vindecării orbului din Ierihon, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a slujit la altarul Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Craiova, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, după cum ne-a precizat Preot Gheorghe Cioiu.

La finalul slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a pus la inima celor prezenţi cuvânt de învăţătură despre minunea vindecării orbului din Ierihon (Luca 18, 35 – 43), subliniind importanţa vederii sufleteşti şi a credinţei în vindecarea trupească şi sufletească a omului.

“Mântuitorul l-a vindecat pe orbul din Evanghelie dăruindu-i totodată şi vederea, luminându-i atât ochii, dar mai ales inima, sufletul şi întreaga viaţă. Fără îndoială că orbul a urmat această cale a luminii şi nu a rămas pe loc, căci întotdeauna când primim asemenea daruri şi rămânem pe loc, pierdem tot ceea ce am primit. Ştim că orice dar ne este dat de la Dumnezeu pentru a-l face lucrător, pentru a înmulţi binele, pentru a-l înmulţi precum talanţii. Numai astfel putem rămâne în comuniune, în relaţie cu Tatăl ceresc, Cel care ne va arăta, aşa cum spunem în Psalmul 50, <<cele ascunse şi nearătate ale înţelepciunii Tale>>. În esenţă este vorba aici de o creştere permanentă, de o mişcare şi o transformare continuă, de la un an la altul, de la o vârstă la alta, de la o etapă a vieţii la alta, de la puţin credinciosul la credinciosul care tinde spre desăvârşire, care tinde spre credinţa cea mântuitoare, aşa cum ne asigură Mântuitorul Iisus Hristos când îi spune orbului: <<Vezi! Credinţa ta te-a mântuit>> (Luca 18, 42).

O minune care ne umple inimile de uimire şi ne îndeamnă să ne rugăm şi noi aşa cum ne îndeamnă Sfântul Grigorie Palama: <<Doamne, luminează – mi întunericul!>> Parafrazându-l pe Sfântul Grigorie Palama, putem zice şi noi: Doamne, luminează ochii sufletelor noastre spre a distinge lumina de întuneric, binele de răul ce ne împresoară şi astfel să Te cunoaştem pe Tine, Cel ce ai venit să ne eliberezi din domnia păcatului şi a morţii! Căci dincolo de vederea trupească se află vederea sufletească, mult mai adâncă şi pătrunzătoare, vederea luminii celei adevărate, a luminii celei neînserate, celei necreate. Lumină pe care o putem afla prin rugăciune stăruitoare, prin citirea Sfintelor Scripturi, prin participarea la slujbele Sfintei Biserici şi mai ales prin Taina Spovedaniei şi Taina Sfintei Împărtăşanii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Aşadar, să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să ne dăruiască tuturor lumina slavei Sale cereşti pentru ca în El să vedem lumina cea adevărată a Împărăţiei celei veşnice a cerurilor”, a încheiat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu.

Comentarii Facebook


Știri recente