Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș

Sărbătoarea închinată Botezului Domnului Iisus Hristos a fost cinstită la 06 ianuarie 2016 şi în Eparhia Argeşului şi Muscelului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie binecuvântată, Înaltpreasfinția Sa a pus la inima iubitorilor de Dumnezeu și Biserica Sa, că: “Deschis este astăzi cerul și din nou Duhul Sfânt se pogoară deasupra apelor și Dumnezeu Îl mărturisește pe Fiul Său. Dacă ar fi deschiși ochii noștri sufletești și dacă urechile noastre ar putea să audă glăsuirile îngerești, am vedea pe Fiul lui Dumnezeu stând printre noi și am auzi glasul lui Dumnezeu vestind dumnezeirea Mântuitorului lumii. Să ne rugăm neîncetat și să mulțumim permanent Sfintei Treimi pentru darul vieții și să orânduim viața noastră după Legea lui Hristos.

Credincioşii veniţi de la primele ore ale dimineţii au aşteptat, cu răbdare, momentul cel mai important: sfinţirea Aghiasmei Mari.

Slujba de sfinţire a apei a fost oficiată de Chiriarhul Eparhiei în baldachinul din fața Catedralei Arhiepiscopale, fiind rostite rugăciunile de invocare a Duhului Sfânt.

Botezul lui Hristos în apa Iordanului săvârşit de Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, se mai numește șiTeofaniesauEpifanie, adică Arătarea Fiului lui Dumnezeu.

La vârsta de 30 de ani, Mântuitorul Iisus Hristos primeşte botezul de la Ioan şi este arătat de Dumnezeu Tatăl ca fiind Fiul Său cel iubit. Unul din scopurile pentru care Hristos S-a botezat a fost acela de a Se face model pentru noi, căciviaţa noastră duhovnicească începe prin Taina Botezului, aşa cum lucrarea de mântuire a lumii a început prin Botezul lui Hristos, după care au urmat toate celelalte, adicăPătimirile, Răstignirea, Învierea şi Înălţarea.

Comentarii Facebook


Știri recente