Liturghie arhierească la Biserica Domnița Bălașa din București

În ziua cinstirii Praznicului Întâmpinării Domnului, marți, 02 februarie 2016, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din București.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a evidențiat învățăturile duhovnicești ce se desprind din Pericopa Evanghelică citită astăzi în toate locașurile de cult (n.r. de la Sf. Ev. Luca, capitolul 2, versetele de la 22 la 40): „Odată cu venirea la Templul din Ierusalim se prezintă acolo un om, care asemenea Sfântului Ioan Botezătorul este chemat de Duhul Sfânt. El este bătrân și drept, asemenea Dreptului Iosif, însă mult mai încărcat de ani. Este vorba despre Dreptul Simeon care era preot și cunoscător al Sfintelor Scripturi. Venind la ușa Templului Dreptul Simeon a primit pe Pruncul Iisus Hristos în brațele sale din mâinile protectorului și dreptului Iosif și ale Maicii Domnului, moment în care rostește cuvintele: «Acum, slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace; că au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel». În aceste cuvinte se descoperă vocația de profet a Dreptului Simeon, deoarece el mărturisește despre nașterea minunată care s-a făcut prin lucrarea Duhului Sfânt și despre pogorârea lui Dumnezeu în ființa Fecioarei Maria precum raza care trece prin sticlă și pătrunde mai departe nemodificată”.

Preasfinția Sa a mai arătat că în Pericopa Evanghelică de astăzi ni se descoperă lucrarea sfintei preoții pe care Dreptul Simeon o avea și pe care Fiul lui Dumnezeu, alături de Tatăl și de Duhul Sfânt, o respectă. De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat la urmarea exemplului Dreptului Simeon și să Îl purtăm pe Dumnezeu în sufletele noastre: „Să ne fie dragă această zidire care este Biserica lui Dumnezeu și care adună înlăuntrul zidurilor Biserica sufletelor celor care sunt purtători de Dumnezeu și se închină Lui în duh și în adevăr și care Îl preaslăvesc ca pe un Domn și un Stăpân și ca pe un adevărat Mântuitor al sufletelor”.

Comentarii Facebook


Știri recente