Liturghie Arhierească la Biserica din satul Cania, Republica Moldova

La 18 martie 2012, în cea de-a treia Duminică din Sfântul și Marele Post al Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica din satul Cania, raionul Cantemir, după cum informează mitropoliabasarabiei.md.

În cuvântul său de învățătură, rostit după Sfânta Slujbă, Înaltpreasfințitul Petru a vorbit despre locul și rolul Sfintei Cruci în cultul ortodox și în viața creștinilor dreptmăritori.

Înaltpreasfinția Sa, între altele, a spus: „Biserica Ortodoxă, păstrătoare a adevărurilor de credință a cinstit tot timpul Sfânta Cruce care este numită „de viață făcătoare”. Sfânta Cruce este altarul de jertfă sfințit cu Sfânt Sângele Mântuitorului de aceea ea este sfântă. Ea a mai fost numită steagul creștinătății. Crucea ne însoțește de la naștere până la mormânt. Ea este semnul creștinătății. Creștinii adevărați au în Sfânta Cruce o armă sigură împotriva demonilor. Ea este pavăza pentru poporul credincios, cum rostim și în Tropar: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta; biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău”. Imnografii bisericești încercând să sublinieze însemnătatea Sfintei Cruci pentru mântuirea neamului omenesc au utilizat cele mai frumoase metafore. În cărțile de cult Crucea este numită „pomul nestricăciunii”, „raiul cel frumos al Bisericii”, „limanul mântuirii”, „ușa raiului” ș. a.

„Să rămânem cinstitori ai Sfintei Cruci, păstrând credința cea adevărată a înaintașilor noștri și să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să ne păzească de tot răul și să ne ajute să dobândim Împărăția Cerurilor”, a mai îndemnat Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru.

După Sfânta Slujbă, ÎPS Petru a luat cunoștință despre mersul lucrărilor la construcția Catedralei -mausoleu cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și „Toți Sfinții Români”, iar Părintele Vasile Burduja, l-a informat despre faza la care se află construcția.

Comentarii Facebook


Știri recente