Liturghie arhierească la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Titan

În Duminica a XXII-a după Rusalii, 01 noiembrie 2015, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian din Titan, Protopopiatul Sector 3 Capitală. Din soborul de preoți și diaconi a făcut parte și Părintele Florin Busuioc, protoiereul Protopopiatului Sector 3.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre înțelesurile Pildei Bogatului nemilostiv, arătând că „Evanghelia de astăzi ne atenționează pe toți și ne aduce aminte că nimeni din cei care nu au avut milă în această viață nu vor afla milă. De aceea, situația prezentată în Evanghelia de astăzi trebuie să fie totdeauna în atenția fiilor Bisericii. Omul care trăia în slavă multă arată că Dumnezeu se milostivește spre toți, dar nu toți răspund milostivirii Lui. Acest om care avea de toate putea să ofere cu ușurință unui om sărac sau chiar mai multora din masa lui îmbelșugată. Însă, Evanghelia ni-l prezintă ca pe un om deosebit de rău deoarece din masa lui s-ar fi putut bucura și alții”.

Preasfinția Sa a mai arătat că din Evanghelia de astăzi putem desprinde mai multe învățături duhovnicești: „În primul rând, Evanghelia ne vorbește despre viața de dincolo. Dacă în viața aceasta unii oameni au primit cele bune ale lor, adică mai mult decât alții, însă nu au știut cum să rânduiască aceste bunătăți pe care le-au primit, aceștia nu vor avea parte dincolo de bucuria Stăpânului. În al doilea rând, mai învățăm că sărăcia lui Lazăr, faptul că el a fost atât de lipsit de cele trebuincioase din viața aceasta și mai ales faptul că el s-a mulțumit cu această stare umilă în care se afla, i-a adus răsplată și bucurie veșnică. Sărăcia în sine nu este o virtute, așa după cum nici bogăția nu este o piedică în calea dobândirii Împărăției cerurilor”.

În ceea ce privește încercările prin care trec oamenii, așa cum se întâmplă în aceste zile și cu comunitatea noastră, îndemnul Bisericii este de a fi solidari cu cei care suferă, cu cei bolnavi, pe care i-am putea ajuta cu o vizită la spital sau prin donare de sânge. Am putea ajuta familiile îndoliate dacă le cunoaștem, am putea ajuta cu rugăciunea și mai ales cu sfatul pe tinerii pe care îi avem în preajmă. Avem această datorie de a nu rămâne insensibili la suferința altora”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Pe lângă hramul închinat Maicii Domnului, biserica Parohiei Acoperământul Maicii Domnului – Titan îi mai are ca ocrotitori pe Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian și pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

Comentarii Facebook


Știri recente