Liturghie Arhierească în localitatea Sălățig

În prima duminică din postul Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din localitatea Sălățig, filie a Parohiei Bulgari, din Protopopiatul Zalău. După întâmpinarea Ierarhului în fața locașului de cult de către preoți și credincioșii satului în frunte cu edilul comunei, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a precizat arhid. Adrian Onica.

Alături de Preasfinția Sa au slujit la Sfânta Liturghie parohul acestei comunități, Preacucernicul Părinte Emil Nechita, fostul paroh, Preacucernicul Părinte Ionuț Știrb, acum slujitor la Parohia Treznea, Preacucernicul Părinte Ionuț Bocșițan, fiu al satului, slujitor la Parohia Buzaș și Preacucernicul Părinte Florin Ardelean, de la parohia vecină, Mineu.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit și iconostasul locașului de cult, după ce partea lemnoasă a acestuia a fost restaurată în întregime, iar icoanele au fost înlocuite.

De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, pentru întreaga activitate desfășurată, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Preacucernicul Părinte paroh Emil Nechita.

Localitatea Sălățig a fost atestată documentar pentru prima dată în secolul al XIV-lea, mai exact la anul 1329. În localitate circulă din bătrâni următoarele poveşti despre ţinutul Sălăţig: pe vremuri, în apropierea locului unde azi se află lacul de acumulare de pe valea Şandrei se afla un sat, cu numele Şandra. Fiind atacaţi de tătari, locuitorii satului s-au refugiat în pădurile din apropiere, despărţindu-se în două părţi. În timp, fiind nevoiţi să vieţuiască în pădure, fiecare grup de fugari au format noi sate, unul dintre acestea fiind satul Sălăţig, iar celălalt fiind satul Mineu.

Biserica actuală a satului, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, a luat ființă începând cu anul 1949 când a fost sfințită piatra de temelie, dar lucrările s-au extins pe parcursul a mai multor ani, datorită numărului mic de credincioși din această localitate.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…