Liturghie arhierească în biserica parohiei Colibași

Duminică, 13 ianuarie, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” din Parohia Colibași, com. Strejești, hirotonind preot pe diac. Mihail-Emilian Dumitru, pe seama Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Slatina, informează episcopiaslatinei.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit Evanghelia zilei, subliniind importanța pocăinței ca început al mântuirii noastre și dobândire a vieții veșnice: „Mântuitorul Hristos și-a început misiunea Sa dumnezeiască cu aceleași cuvinte cu care și Sfântul Ioan Botezătorul și-a început predica sa: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!». La care Împărăție a cerurilor se refereau, pentru că, iată, au trecut 2000 de ani de atunci?! Se refereau la Împărăția cerurilor care trebuie să înceapă încă de pe pământ. Hristos Domnul, prin Întrupare, a adus cerul pe pământ. Deci, El nu a venit pentru Împărăția aceasta lumească, ci pentru cea cerească. De aceea toate lucrurile care nouă ni se par extrem de necesare, indispensabile, Dumnezeu le tratează cu indiferență. De ce? Petru că Dumnezeu privește către cer.

Pentru noi oamenii, darul cel mai de preț pare să fie viața, însă în logica și în viziunea lui Dumnezeu darul cel mai de preț este să îți dai viața pentru El și pentru aproapele. Cea mai mare virtute, potrivit logicii noastre lumești, pare dreptatea − să ne facem dreptate −, însă în logica lui Dumnezeu și în Împărăția cerurilor cea mai mare virtute este să rabzi creștinește nedreptatea. Iată cum se bat cap în cap logica noastră pământească cu logica dumnezeiască?! Ce cuvânt mai scandalos doriți să auziți decât Fericirile pe care le cântăm la fiecare Sfântă Liturghie. Pe cine fericește Dumnezeu? Exact pe cei despre care nu dorim să auzim vreodată: Fericiți cei săraci, câtă vreme noi alergăm înnebuniți după bogății; Fericiți cei ce plâng, câtă vreme noi ne dorim tot timpul bucurie; Fericiți cei nedreptățiți, ce prigoniți pentru dreptate, cei ce flămânzesc și însetoșează etc. Exact ceea ce nu dorim noi înșine a fi”.

Comentarii Facebook


Știri recente