Liturghia Sfântului Iacob a fost oficiată în Catedrala din Constanţa

Arhiepiscopul Tomisului a oficiat miercuri, la Constanţa, liturghia Sfântului Iacob, slujbă din care derivă toate liturghiile oficiate în Bisericile răsăritene.

„Sfântul Iacob a întocmit prima liturghie, aceasta pe care am săvârşit-o astăzi (ieri – n.r.)”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie după slujba din catedrală. El a explicat că rânduiala stabilită de Sfântul Iacob „avea mai multe citiri, era foarte extinsă şi cuprindea mulţi psalmi”.

Liturghia Sfântului Iacob este oficiată de două ori pe an: în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacob, 23 octombrie, respectiv în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, când sunt prăznuiți strămoşii după trup ai Mântuitorului Hristos.

Ierarhul a precizat că Sfântul Vasile a întocmit liturghia care îi poartă numele având ca fundament rânduiala realizată de Sfântul Iacob.

„Liturghia (Sfântului Iacob – n.r.) dura cel puţin patru ore. Sfântul Vasile cel Mare a întocmit o liturghie pentru tot poporul. Mai scurtă, dar care cuprinde toate momentele din Sfânta Liturghie a Sfântului Iacob cel Mare, fratele Domnului”.

Despre Sfântul Iacob, Arhiepiscopul Teodosie a spus că a fost un om înţelept şi a reamintit că el a prezidat sinodul din Ierusalim din anul 50, fiind episcopul cetăţii sfinte.

Capul sfântului Iacob se află la Mănăstirea Esfigmenu din Muntele Athos, iar alte fragmente din moaştele sale la Mănăstirile Dionisiu (Athos) şi Kykkos (Cipru).

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente