„Libertatea este o călătorie în sus”: Din enciclica de Paști a Patriarhului Ecumenic

În enciclica de Paști, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu afirmă că „tot ceea ce credem, tot ceea ce iubim și tot ceea ce nădăjduim noi creștinii ortodocși este legat de Paști, din care toate își iau vitalitatea, toate se tâlcuiesc și toate își primesc adevăratul sens”.

Patriarhul Ecumenic subliniază că „Învierea lui Hristos este răspunsul iubirii divine la angoasa și așteptarea omului, dar și la așteptarea cu nerăbdare a creației care suspină cu noi”.

„În Înviere”, explică Sanctitatea Sa, „viața în Hristos se arată ca eliberare și libertate”.

„Libertatea pentru un credincios, bazată pe Crucea și Învierea Mântuitorului, este o călătorie în sus și înspre aproapele nostru; este «credința lucrătoare prin iubire». Este un exod din «Egiptul robiei» și a diferitelor înstrăinări, transcendența de la Hristos a unei existențe introvertite și scorojite, nădejdea veșniciei care îl face pe om uman”.

„Caracteristica principală a libertății date de Dumnezeu credinciosului este pulsul neîncetat al Învierii, vigilența și dinamismul acestei libertăți”, consideră Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

„Caracterul său de dar al harului nu numai că nu restrânge, dar de fapt manifestă propriul nostru consimțământ pentru acest dar și ne întărește călătoria și manifestarea noastră în această nouă libertate, care conține și restaurarea relației noastre înstrăinate cu creația”.

Un festival al libertăţii

„Sfintele Paşti nu este doar o sărbătoare religioasă, cu toate că este cea mai mare dintre sărbători pentru noi ortodocşii”, a subliniat Patriarhul Ecumenic.

„Fiecare Sfântă Liturghie, fiecare rugăciune şi cerere a credincioşilor, fiecare sărbătoare şi prăznuire a Sfinţilor şi a Martirilor, cinstirea sfintelor icoane, «prisosul bucuriei» creştinilor, fiecare faptă a iubirii jertfelnice şi frăţietăţii, răbdarea în necazuri, nădejdea care nu dezamăgește niciodată poporul lui Dumnezeu este un festival al libertăţii”.

„Toate acestea degajă lumina pascală şi emană mireasma Învierii”, spune Sanctitatea Sa Bartolomeu.

Turcia se află în carantină în perioada Sfintelor Paști din cauza creșterii cazurilor de Covid-19. Vezi cum vor serba Învierea românii din Istanbul.

Foto credit: Nikos Manginas / Patriarhia Ecumenică

Comentarii Facebook


Știri recente