Lecția unui cărturar ieșean: Acad. Alexandru Zub și-a donat biblioteca personală Mitropoliei Moldovei

Academicianul Alexandru Zub, în vârstă de 87 de ani,  și-a donat anul trecut întreaga bibliotecă personală Bibliotecii Mitropolitane „Dumitru Stăniloae” din Iași. „Iată lecția admirabilă a unui mare cărturar ieșean contemporan”, a scris săptămâna trecută pe Facebook un alt istoric, clujeanul Mircea Gheorghe Abrudan.

El a afirmat că academicianul „intră în istorie nu numai ca renumit istoric, magistru al istoriografiei românești și dascăl de patriotism, ci și ca exemplu de nețărmurită dragoste față de Biserica Ortodoxă Română, al cărei fiu este și va rămâne în veșnicie”.

Citând surse din branșă, Mircea Gheorghe Abrudan a anunțat că „volumele au început să fie recepționate și inventariate după toate normele de specialitate, urmând a constitui Secția „Alexandru Zub”, care va fi găzduită în Palatul Sturdza al Facultății de Teologie, aflat în proces de reabilitare și restaurare.

Cărțile și manuscrisele academicianului vor fi puse acolo la dispoziția bibliofililor, studenților și cercetătorilor.

Părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a anunțat că istoricul intenționează să se retragă la Centrul social al Mănăstirii Văratic.

„Va fi într-un mediu care-l ajută nu doar din punct de vedere al sănătății și al liniștii, ci și duhovnicește, domnia sa fiind și un om credincios, care a trecut cu multă smerenie prin nenumărate umilințe în timpul comunismului”, a declarat Părintele Constantin Sturzu.

Academicianul Alexandru Zub s-a născut în 12 octombrie 1934, în satul Vârful Câmpului, Botoșani, și are aproape 6 decenii de activitate în domeniul istoriei.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente