Lansarea cărții „Orașul Caransebeș între anii 1919-1941”

Renumitul istoric bănățean Constantin Brătescu a lansat joi, 22 ianuarie, cartea „Orașul Caransebeș între anii 1919-1941. File de monografie”, apărută la editura Dalami din Caransebeș. Evenimentul cultural a fost găzduit de Aula „1 decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș. Volumul prezintă evenimente de la intrarea trupelor armatei române în Banat la rebeliunea legionară. Manifestarea culturală a fost organizată de către Primăria Municipiului Caransebeș și Biblioteca Municipală „Mihail Halici” din localitate.

Printre invitații la eveniment s-a numărat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. „Evenimentul de astăzi a fost un moment cultural de excepție și prin acest eveniment se deschide șirul manifestărilor cultural-spirituale din anul aniversar pentru Episcopia Caransebeșului, deoarece anul acesta se împlinesc 150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului. Domnul profesor Brătescu ne-a pus în față o lucrare care ne dezvăluie perioada interbelică a cetății Caransebeșului și a dezvoltat în capitolul al VII-lea viața bisericească din Caransebeș în timpul ultimului an de arhipăstorire a episcopului Elie Miron Cristea și în timpul păstoriri a doi episcopi bănățeni, Iosif Traian Badescu și Vasile Lăzărescu”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Manifestarea a reunit autorități locale, oameni de cultură și numeroși elevi de la liceele din Caransebeș. Prezentarea cărții a fost realizată de către prof. dr. Laurențiu Roșu, director la Arhivele Naționale Caraș-Severin și părintele dr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului. „Emblema orașului Caransebeș este înaite de toate una culturală și istorică, de aceea orice eveniment editorial, care face referire la trecutul acestei cetăți este o adevărată sărbătoare. Ceea ce ne bucură în mod deosebit este faptul că Episcopia Caransebeșului și instituțiile episcopiei au fost foarte bine ilustrate în cartea domnului profesor Brătescu”, a arătat părintele consilier Daniel Alic.

Profesorul și istoricul Constantin Brătescu a mai publicat numeroase volume istorice, ultimul volum intitulat „Oraşul Caransebeş între 1865-1919”, fiind publicat în anul 2011.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente