Lansare de carte la Timișoara

La Sediul Filialei Uniunii Scriitorilor din Timișoara a avut loc vineri 20 martie 2015, lansarea volumului de poezie religioasă ”Lumina din mierea de salcâm”, scris de părintele Ioan Petraș. Întâlnirea a întrunit oameni de cultură, publicişti, scriitori, profesori universitari, clerici, dar şi numeroşi timişoreni, informează mitropolia-banatului.ro.

La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.În deschiderea întâlnirii, președintele filialei Uniunii Scriitorilor din Timișoara a salutat pe toţi cei care au luat parte la acest eveniment cultural, apoi a urmat prezentarea volumului ”Lumina din mierea de salcâm” de către prof. univ. dr. Alexandru Ruja, de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Manifestarea a reunit membrii ai filialei locale a Uniunii Scriitorilor, clerici din Arhiepiscopia Timișoarei, profesori de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, reprezentanți ai editurii Limes, precum și oameni de cultură timișoreni. La finalul întâlnirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, a rostit un cuvânt referitor la bucuria participării la un astfel de eveniment cultural. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat câteva aspecte privind conţinul cărţii. “Această carte este plină de lumină care prevesteşte Lumina Învierii lui Hristos. Este o carte de poezii scrisă de un preot din părţile Banatului şi este un bun exemplu şi pentru alţi preoţi, care au condei şi posibilitatea de a se manifesta în scris. Cartea aceasta va pătrunde în spaţiul cultural din această zonă şi nu numai, iar cei ce vor citi din ea se vor putea împărtăşii din cuvânt şi din lumina Învierii lui Hristos”, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan.

Volumul a apărut la Editura Limes din Cluj şi este prefațat de editorul Mircea Petean iar ilustrația copertei a fost realizată de artistul plastic Silviu Oravitzan. Părintele Ioan Petraș este un slujitor al lui Dumnezeu cu o largă deschidere spre marea cultură laică. Versurile sale sunt aidoma pânzelor în care bate suflul Duhului și astfel corabia poemului urcă spre spații din ce în ce mai vaste, spre ceruri și pământuri noi, care nu are corespondent decât în textele unor poeți cu vocație mistică. Părintele Ioan Petraș este doctor în Filologie, susţinând teza cu tema ”Filocalie și calofilie în literatura română: Nichifor Crainic și Ioan Alexandru” și membru al Uniunii Scriitorilor din România. De-a lungul anilor a fost prezent cu poeme în reviste literare românești: Amfiteatru, Universitas, Convorbiri, Dacia Literară, Mișcarea Literară, ș.a.

Comentarii Facebook


Știri recente