Muzeul Naţional de Istorie a României a găzduit vineri, 27 februarie 2015, lansarea volumului ”Pro Patrimonio” scris de profesorul Victor Simion, consilier în cadrul Sectorului Cultură și Patrimoniu al Patriarhiei Române, Componenta Patrimoniu religios.
Reprezentantul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
„Acest volum prezintă în cele 26 de studii publicate de-a lungul anilor în diverse reviste bisericeşti sau de istoria artei din România în special obiecte de argintărie, coperte de evanghelii, de liturghiere, potire, vase pentru agheasmă, anaforniţe, dar aduce şi noi lumini pentru perioade foarte bine determinate în istorie din punct de vedere artistic, cum este epoca artistică a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, dar mai ales cele ale lui Vasile Lupu în Moldova, Matei Basarab şi cunoscuta epocă brâncovenească, cu tot ce au adus, fie în acest proces de sinteză cu totul excepţională românească, dar şi elementele originale născute în sânul spiritualităţii şi credinţei neamului românesc”, a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Volumul, tipărit în excelente condiţii grafice, cuprinde o selecţie de studii şi cercetări publicate de autor în revistele de specialitate între anii 1975-2011.
„Reprezintă o primă culegere a lucrărilor pe care le-am publicat cu mulţi ani în urmă în paginile revistelor sub egida Patriarhiei Române. Cred că mai reprezintă grija pe care Patriarhia Română, Biserica Ortodoxă Română o are faţă de propriul său patrimoniu care reprezintă mai bine de 60% din valorile, din patrimoniul cultural al României”, a spus Prof. Dr. Victor Simion, Sectorul Cultură și Patrimoniu, Patriarhia Română.
Au participat la lansare cadre universitare și cercetători.
Cartea profesorului Victor Simion poate fi achiziționată de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Kreţulescu), Galeriile „Cuvântul Vieţii” (Calea Victoriei, Nr. 28), Magazinul „Librăria Ortodoxă” (Bdul Regina Maria, Nr.1) sau prin comandă pe internet la adresa [email protected].